Obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji

Znanost
Typography

U nastavu na hrvatskom jeziku školske godine 2023./2024. u prvi razred upisano je 35 učenika u pet osnovnih škola:  

Ivan Milutinović (Subotica), šest učenika,  Matko Vuković (Subotica), osam učenika, Matija Gubec (Tavankut), jedanaest učenika,  Vladimir Nazor (Đurđin), tri učenika i  22. Oktobar (Monoštor), sedam učenika što je više u odnosu na školsku godinu 2022./2023. kada je upisano 17 učenika u nastavu na hrvatskom jeziku
U tri srednje škole u Subotici: Srednjoj medicinskoj školi, Politehničkoj školi i Gimnaziji  "Svetozar Marković" u odjele na hrvatskom jeziku upisano je 60 učenika,
Donošenjem novog zakona o pravima i zaštiti nacionalnih manjina, hrvatskoj je nacionalnoj manjini konačno priznat status manjine u Srbiji i samim tim i pravo na školovanje na materinskom jeziku. Tako je školske 2002./2003. došlo do otvaranja prvih odjela na hrvatskom jeziku.  
Svi dobro znamo koliko je trebalo želje i upornosti učiteljicama prvih odjela na hrvatskom jeziku da bi se prošle zapreke naobrazbe na hrvatskom jeziku.
Poznato je da je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji za djecu koji pohađaju na nastavu na hrvatskom jeziku obezbijedilo: kvalitetne udžbenike koje učenici dobijaju na dar, nezaboravna putovanja, osiguran prijevoz od kuće do škole,  povlastice tijekom studija u Republiki Hrvatskoj.