Dodijeljena priznanja najuspješnijim učenicima koji se školuju na hrvatskom jeziku u Srbiji

Znanost
Typography

Hrvatska zajednica prema odluci Hrvatskog nacionalnog vijeća slavi četiri službena blagdana. Jedan od četiriju blagdana hrvatske zajednice u Srbiji je 19. lipnja, dan rođenja biskupa  Dan Ivana Antunovića – narodnog preporoditelja se vezuje za prosvjetu i obrazovanje na hrvatskom jeziku, budući da je biskup Antunović za života nesebično, duhovno i materijalno pomagao školovanje mnogih učenika. 

    

Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji je proslavilo 25. lipnja praznik hrvatske zajednice - Dan Ivana Antunovića u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.
U okviru proslave održana je i svečana  Akademija na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima koji se školuju na hrvatskom jeziku u Srbiji.  
Nagrade je dobilo 137 učenika, Četiri učenika bili su nominirani za učenika generacije: Iva Molnar, učenica OŠ „Matko Vuković“, Lucija Horvacki, učenica OŠ „Matko Vuković“, Matija Ivković Ivandekić, učenik u OŠ „Ivan Milutinović“,  Andrija Mandić, učenik u OŠ „Matko Vuković“, a glavna  nagradu „Crvena kravata“ za učenika generacije koji su osnovnoškolsko obrazovanje  završili na hrvatskome jeziku pripala je Matiji Ivković Ivandekić i Andriji Mandiću. 
Pohvaljene su i dvije učiteljice: Elena Brdar, učiteljica nastave na hrvatskom jeziku u OŠ „22. oktobar“ u Monoštor, Sanja Dulić, učiteljica je OŠ „Ivan Milutinović“ u Subotici i vlč. dr. Marinko Stantić.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji (HNV), Jasna Vojnić zahvalila se svima koji su se odazvali na ovaj poseban dan za hrvatsku zajednicu.
Proslavi Dana Ivana Antunovića nazočili su: Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Dragan Sudarević, načelnik općine Stari Jankovci u Republici Hrvatskoj, Josip Štefković,predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ i udruge hrvatska zajednice iz Srbiji.