Jedanaesta obljetnica HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada

Kultura
Typography

Od ove godine HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada svoju obljetnicu osnutka, uz bogat program, obilježava i promocijom zbirke kratkih priča. Ova kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu bit će održana 10. listopada 2016. godine u Kulturnom centru Novog Sada, Katolička porta 5, u 19.00 sati.

Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada je do sada izdalo sedam zbirki pjesama, čije promocije su se jednom godišnje održavale na već tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji Preprekovo proljeće u Novom Sadu. Pjesme predstavljaju pravu malu antologiju pjesničkog stvaralaštva članova Književnoga kluba tog društva, kao i njihovih gostiju – pjesnika iz različitih krajeva Hrvatske.
Sve vrijeme kroz dugogodišnji period rada ovoga kluba osjetio se nedostatak prozne pisane riječi i širine prostora na kojem se govori hrvatski jezik. Stoga je prošle godine Uredništvo odlučilo raspisati Javni natječaj za neobjavljenu kratku priču na standardnom hrvatskom jeziku koji bi, uz autore članove ovoga kluba, obuhvatio i sve druge zainteresirane pripovjedače hrvatske i drugih nacionalnosti koji pišu na hrvatskom jeziku.
S ponosom možemo reći da zbirka kratkih priča, kao finalni proizvod ove ideje i njezine sprovedbe, pod nazivom Preprekova jesen 2016., predstavlja najuspjelije prispjele radove na Natječaj. Naime, od svih prispjelih priča odabrano je ono što zavređuje čitalačku pažnju, a pod uvjetom i da se materijal može kvalificirati kao pripovijetka, tj. da odgovara žanru o kojem je riječ.


Na osnovi toga pojedini prilozi su eliminirani na samom početku rada Uredništva zbirke, pa tako zbornik Preprekova jesen 2016. čine kratke priče članica i članova Književnoga kluba “Stanislav Preprek” (Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Mladen Šimić, Branimir Miroslav Tomlekin i Zlatko Urbanek), autorica i autora iz Hrvatske (Marko Ćurić, Zdravko Odorčić, Denis Peričić, Lajčo Perušić, Livija Reškovac) te Maje Đekić i Antuna Kovača iz Vojvodine.
Odabir priča za Zbirku i rangiranje triju najboljih od njih prepušteno je Stručnom žiriju u sastavu: Marko Kljajić, svećenik i književnik, Pavel Domonji, književnik i dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka i povjesničarka književnosti.
Očekujemo da manifestacija Preprekova jesen, s promocijom zbirke kratkih priča, postane tradicionalna na nivou Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao što je to već postalo Preprekovo proljeće, i već sada pozivamo zainteresirane pripovjedače da napišu svoje najbolje kratke priče na standardnom hrvatskom jeziku i dostave ih nam do 1. travnja 2017. godine, a za zbirku kratkih priča Preprekova jesen 2017.
Program u Kulturnom centru Novog Sada vodit će novosadska glumica Željka Jelić, o knjizi će govoriti nositeljica projekta dr. Dragana V. Todoreskov i recezent Pavel Domonji, a autori triju provoplasiranih priča će svoje radove pročitati pred auditorijem, i to: priču „Znaci“, Denid Peričić, književnik iz Varaždina; priču „Nogometaši“, Siniša Božulić, književnik iz Novog Sada, te priču „Zagazio je mrava“, Zdravko Odorčić, književnik iz Zagreba.
Denisu Peričiću, kao nagradu za najbolju priču, predsjednica HKUPD-a „Stanislav Preprek“ Ivanka Horvatić uručit će knjgu o Stanislavu Prepreku „Prognanik iz svijeta svjetlosti“, za koju je 2012. godine kjiževnik iz Petrovaradina Ivan Balenović, dobio nagradu „Emerik Pavić“.
Izvjedbom više spletova pjesama iz raznih krajeva Hrvatske, ženska pjevačka skupina HKUPD-a „Stanislav Preprek“ će doprinjeti ugodnoj atmosferi, a kruna programa je nastup hrvatske operne dive Antonije Mirat, akademske glazbenice, profesorice solo pjevanja i solistice iz Trogira, koja danas nastupa na najeminentnijim pozornicama svijeta i čuvena je po ulozi Kraljice noći u Mozartovoj „Čarobnoj fruli“.
Pozivamo sve zainteresirane da 10. listopada u 19.00 sati dođu na „Preprekovu jesen“ i uživaju u lijepoj riječi, lijepoj muzici i lijepom druženju. Ulaz je slobodan.

Branimir Miroslav Cakić
voditelj Književnoga kluba
HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada

Powered by WordPress.