Nova knjiga za djecu u nakladi Hrvatske čitaonice “Svi na noge”

Kultura
Typography

Početkom listopada, iz tiska je izašla knjiga za djecu „Svi na noge, svi u trk“ s podnaslovom „Stotinu i još jedan epigram za djecu“ u nakladi Hrvatske čitaonice Subotica. Autor epigrama je književnik Ivan Balenović, a ilustrator je Marinko Lebović, obojica iz Novog Sada. Iako umirovljenici, oba su autora stvorila bogat opus knjiga za djecu na srpskom jeziku, a ovo je prva knjiga epigrama za djecu na hrvatskom jeziku. Kratka, jednostavna ali domišljata forma – epigram – zasigurno će biti dopadljiva najmlađim čitateljima upravo u ovoj knjizi koja je tiskana u povodu XV. Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi.


Knjiga je tiskana u Ediciji Književnost za djecu, knj. 2. Knjigu je uredila Katarina Čeliković, grafički dizajn je napravio Darko Vuković a tiskana je u tiskari ALFAgraf u Petrovaradinu.
IVAN BALENOVIĆ je rođen 1938. u rudarskome mjestu Vrdniku, u Fruškoj Gori, od roditelja doseljenih, trbuhom za kruhom, iz Like. Živio je, školovao se i radio u Vrdniku, Srijemskoj Kamenici, Vršcu, Petrovaradinu i Novom Sadu.
Radio je kao arhitektonski tehničar, a u vojsci je godinu dana bio u redakciji armijskog lista Narodni borac (u Sarajevu). Stekavši višu spremu u području društveno-političkih znanosti, uposlio se u novinskoj i nakladničkoj kući Dnevnik u Novom Sadu, gdje je priredio veliki broj knjiga, časopisa, zabavnih, didaktičkih i drugih tiskanih izdanja.
Objavio je opsežni roman za mlade Princ Humorabi od Plusopotamije, koji je doživio tri izdanja. Dobitnik je nagrade za životno djelo na područćju književnosti Balint Vujkov – dida (2013.). Nagrađen je (također 2013.) nagradom Emerik Pavić, za najbolju priređenu knjigu (Prognanik iz svijeta svjetlosti – život i djelo Stanislava Prepreka).
Bavio se novinskom karikaturom, objavivši oko dvije tisuće radova na prostorima bivše Jugoslavije, a dijelom i u inozemstvu.
Za brojne nakladnike (pretežno u Beogradu i Novom Sadu) priredio je veliki broj književnih, didaktičkih i zabavnih izdanja – za odrasle čitatelje i za djecu.
Proputovao je mnoge europske i izvaneuropske zemlje.
Živi u Petrovaradinu.
MARINKO LEBOVIĆ je rođen 1955. u Subotici. U Novom Sadu je završio školovanje u Obrazovnom centru za dizajn ,,Bogdan Šuput“. Radio je kao profesionalni crtač u novinskoj kući Dnevnik, u Novom Sadu, sve do umirovljenja. Ogledao se u svim crtačkim i ilustratorskim poslovima – za odrasle i za mlade. Uspješno je crtao stripove, kako za domaće tržište tako i za inozemne nakladnike. Bezbrojne je ilustracije uradio za dječja i tinejdžerska izdanja (zabavna i didaktička). Od 1970. je trajno nastanjen u Novom Sadu.

Powered by WordPress.