Predstavljamo: HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Kultura
Typography

Današnje Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ u Somboru, osnovano je 06. prosinca 1936. godine sa svrhom njegovanja kulture i običaja bunjevačkih i šokačkih Hrvata ovoga kraja. Izabran je Osnivački i Upravni odbor. Društvo je dobilo naziv HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „MIROLJUB“ U SOMBORU.
Za prvog predsjednika izabran je Antun, bać-Tuna, Matarić, za dopredsjednika Franjo Strilić, a za tajnika dr. Ladislav Vlašić.
Društvo je, ustvari, postojalo već i prethodne 1935. godine, ali zbog niza dopuna Pravila Društva, a na zahtjev tadašnjih banskih vlasti, skoro dvije godine je odlagana Osnivačka skupština.
Sjedište Društva je na početku bilo u Križarskom Domu.


Ubrzo, iz priloga članova, kredita i ostalih pozajmica, Društvo kupuje i adaptira zgradu starog Hrvatskog doma.
Pri Društvu se formiraju sekcije i to: Pjevački zbor, Diletantska (Dramska), Folklorna, Muzička, Sportska sekcija i bogata Knjižnica.
Pravilima Društva politički i stranački rad je bio isključen. Međutim, nije bilo isključeno pripadanje politici van prostora Društva i tako su svi članovi Društva pripadali i HSS Stjepana Radića.
Na izvanrednoj Skupštini 17. siječnja 1937. godine donosi se odluka o izradi značke i barjaka Društva sa likom Sv. Josipa kao zaštitnika Društva.
U II svjetskom ratu, u okupaciji, Društvo radi svaki dan ali u sve težim uvjetima. Konačno,12. svibnja 1944. godine, okupacione vlasti su zabranile rad i brišu „Miroljub“ iz registra kulturno-umjetničkih Društava. Te godine Društvo tajno održava svoje sastanke i čuva svoju imovinu koja je bila zapečaćena.
Dana 2. lipnja 1945. održana je obnoviteljska Skupština našeg Društva. Novo ime je Hrvatski prosvjetni Dom u Somboru. Za predsjednika je izabran Stipan Kalčan, za dopredsjednika Stipan Pašalić, a za tajnike Stipan Periškić i Ivan S. Bošnjak.
Dana 24. travnja 1949. godine Društvo uzima za svoj naziv Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Vladimir Nazor“ u Somboru.
U prosincu 1957. godine iz naziva se briše nacionalni predznak i naziv je Kulturno-prosvetno društvo „Vladimir Nazor“ u Somboru.
HRVATSKO KULTURNO–UMJETNIČKO DRUŠTVO „VLADIMIR NAZOR“ SOMBOR.
U Društvu djeluju sljedeće sekcije: folklorna (dječiji odjel i odjel odraslih), dramska (mlađa i starija grupa), pjevačka, tamburaška, literarna, likovna, grnčarska, športska (stolni tenis, šah i ekipa veslača), sekcija za njegovanje kulture, običaja i tradicija bačkih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, uređivačka redakcija lista „Miroljub“ i Klub ljubitelja biljaka „Za sreću veću“.
Manifestacije u Društvu su: Veliko Bunjevačko-Šokačko prelo, Žetvene svečanosti „Dužionica“, Likovna kolonija „Colorit“, Međunarodna smotra amaterskog dramskog stvaralaštva „Dramske večeri“, „Divojački vašar“, Književne večeri, Godišnji koncert, Božićni koncert i Izložba božićnih kolača. Društvo tiska svoj list „Miroljub“, a koji izlazi 4 puta godišnje. Klub ljubitelja biljaka organizira besplatne razjmene biljaka, Uskršnju izložbu, sudjeluje na izložbama i organizira putovanja na sajmove cvijeća.
Društvo ima dobru suradnju sa mnogim udrugama u Republici Hrvatskoj od Batine, Zagreba, Splita, Brača, pa sve do Rovinja. Surađuju sa hrvatskim udrugama u Mađarskoj, BIH, kao i sa hrvatskim i drugim udrugama u Republici Srbiji.

Izvor: http://www.hkudvladimirnazor.com

Powered by WordPress.