XXVI. Izložba božićnjaka u Subotici

Kultura
Typography

U petak 9. prosinca 2022., s početkom u 18 sati, otvorena je u vestibulu Gradske kuće u Subotici tradicionalna Izložba božićnjaka. Manifestacija je to koju Katoličko društvo „Ivan Antunović“ priređuje već više od četvrt stoljeća, točnije: od sada već daleke 1997. godine.  

Na ovogodišnjoj izložbi, koja je otvorena do 16. prosinca, posjetitelji mogu razgledati 42 božićnjaka.

U sklopu programa otvorenja izložbe nastupio je Dječji zbor „Lira“ koji djeluje u sklopu Hrvatskog prosvjetnog društva „Bela Gabrić“ iz Subotice. Zbor je pripremila i vodila Emina Tikvicki.
Izložbu je otvorila časna sestra Nada Ivanković, priora subotičkog dominikanskog samostana, koji ove godine obilježava 75 godina postojanja.
Glavna organizatorica izložbe je Jelena Piuković, koja je za ovu prigodu uredila i knjigu „Božićnjaci – 25 godina izložbe božićnjaka“. Knjiga u slici i riječi svjedoči o prethodnim izložbama božićnjaka u Subotici kao i o putovanju božićnjaka po svijetu i izložbama na kojima su prikazani. Tiskana je u izdanju Katoličkog Društva „Ivan Antunović“.
Nazočne je pozdravio predsjednik Društva vlč. Josip Štefković, koji je potom iskoristio prigodu i za predstaviti i preporučiti novoizdanu knjigu.
Organizaciju Izložbe i izdavanje knjige pomogli su Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Grad Subotica.
 
Josip Štefković