Središnja proslava Dužijance 2022.: Da budemo ponosni na povijest, kulturno i duhovno naslijeđe

Kultura
Typography

Središnja proslava Dužijance 2022. koja je 112. održala se 14.  kolovoza u Subotici. 

  

Središnje slavlje proslave "Dužijance" 2022. počelo je u crkvi sv. Roka. Ondje je prigodnim obredom župnik mons. dr. Andrija Anišić ispratio i blagoslovio bandaša i bandašicu. Oni su iz te crkve na svečanim zapregama, u pratnji svojih pratitelja te bandaša i bandašica iz Tavankuta, Đurđina, Žednika, Male Bosne pošli u katedralu na misu zahvalnicu, noseći sa sobom „krunu“ napravljenu od žita kao simbol Dužijance. 
Euharistijsko slavlje počelo je blagoslovom žitnih klasova koji su pod misom podijeljeni svim sudionicima slavlja kao uspomena na ovogodišnju Dužijancu i kao poticaj da u obiteljima, čuvajući taj blagoslovljeni klas, mole Božji blagoslov za sve usjeve. Svečanu misu zahvalnicu u katedrali bazilici Sv. Terezije Avilske, s duhovnog aspekta svakako najvažniji dio proslave „Dužijance”.
Svečano euharistijsko slavlje, središnja zahvalnost Bogu na ovogodišnjim plodovima žetve, predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.
Nakon svečanog euharistijskog slavlja, uslijedila je svečana povorka sudionika „Dužijance“ od katedrale do glavnog gradskog trga. Koračajući i pjevajući subotičkim ulicama prema središnjoj svečanoj bini, koja je bila postavljena na platou ispred stupova nekadašnjeg Narodnog kazališta, članovi folklornih društava i skupina bili su praćeni pljeskom građana koji su nazočili vrhuncu ovogodišnje proslave završetka žetelačkih radova.
Slavlje „Dužijance“ završilo je predajom somuna, blagoslovljenog kruha koji su ovogodišnja bandašica Katarina Piuković i bandaš Dominik Skenderovi, ponijeli iz crkve i predali ga gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću
U subotu 13. kolovoza na Gradskom trgu održana je Skupština risara i nastup folklornih ansambala. Nakon smotre risara slijedila je folklorna večer.
Središnja proslava “Dužijance” 2022. započela je u petak 12. kolovoza kada se održao kulturno umjetnički program na Gradskom trgu. Mons. Stjepan Beretić je predstavio ovogodišnjeg bandašice Katarina Piuković i bandaša Dominika Skenderović, a održao se izbor pratilaca i proglašenje najljepšeg izloga.
Foto: Petar Dašić
 
Powered by WordPress.