Književna večer Katoličkog društva ,,Ivan Antunović”

Kultura
Typography

Katoličko društvo „Ivan Antunović“ priredilo je i ove godine književnu večer uoči središnje proslave Dužijance. Ova je tradicionalna manifestacija održana u četvrtak 5. kolovoza u svečanoj dvorani HKC-a „Bunjevačko kolo“ u Subotici.  

Time je ovo društvo obilježilo i svoj dan. O 25. godišnjici Bunjevačko-šokačke knjižnice „Ivan Kujundžić“, koja djeluje u okviru Katoličkog društva, govorile su Katarina Čeliković i Tatjana Pelhe, bivša i sadašnja pročelnica ovoga odjela Društva. Zbor „Collegium musicum catholicum“ uveličao je ovaj događaj izvođenjem dvije skladbe domaćih autora.

Program je vodila Gordana Cvijin, a odskorašnji predsjednik Društva vlč. Josip Štefković je na početku programa pozdravio okupljeno mnoštvo a kasnije i proglasio ovogodišnje dobitnike nagrade Društva „Ivan Antunović“. U kategoriji zaslužnog pojedinca to je Cilika Dulić Kasiba, slikarica iz Subotice, koja i pri kraju osmog desetljeća života neumorno stvara i radi. U kategoriji zaslužne udruge, nagrada je dodijeljena Vicepostulaturi sluge Božjega oca Gerarda Tome Stantića koja svoje sjedište ima u Somboru. A nagrađena je i obitelj Ivana i Tatjane Vukov iz subotičke župe Svetog Roka. Svi su oni na svoj način aktivni u hrvatskoj zajednici i katoličkoj Crkvi na ovim našim prostorima.
Društvo „Ivan Antunović“ je izrazilo svoju zahvalnost HKC-u „Bunjevačko kolo“ na lijepom gostoprimstvu kao i podupirateljima uz čiju se pomoć mogao realizirati program i osigurati nagrade a to su ove godine bili: Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo na obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice te Hrvatski Caritas.
Katoličko Društvo i UBH „Dužijanca“ imaju lijepu suradnju pa su tako i ovom prigodom predstavnici Udruge pri kraju programa dobili prigodu najaviti središnje događaje Dužijance 2021. i proglasili pobjednike u aranžiranju izloga u duhu Dužijance u gradu Subotici.
 
Josip Štefković