Dužijanca 2021: Stipan Kujundžić i Ruža Juhas pobjednici Natjecanja risara

Kultura
Typography

Na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, 10. srpnja održano je pedest drugo  "Natjecanje risara", jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru "Dužijance", tradicionalne svetkovine koja se organizira povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na novom žitu.   

Pobjedici „Natjecanjem risara“, koje se održalo u okviru 111. "Dužijance" su Stipan Kujundžić i Ruža Juhas. U želji da se sačuva tradicija žetvenih radova kroz prikaz rada risa-ručnog košenja žita, košenjem starim strojevima i vršidbe, prvi put je organizirano 1968. godine u sklopu „Dužijance“. 
Kao što običaji nalažu, risari i risaruše okupljaju su se na njivi već oko šest sati ujutru,  i počinju pletenje užadi. Sat vremena kasnije stižu gosti, koje u svečanim nošnjama dočekuju domaćini.
Svi zajedno su potom sjednu za trpezu od slame gdje je postavljen čuveni risarski doručak-slanina, crni luk, kiselo mlijeko, domaća pogača i voda sa bunara. Početak Natjecanja risara označio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić. Domaćini ovogodišnjeg natjecanja risara su Marin i Marina Skenderović.
Powered by WordPress.