Dani hrvatske kulture u Somboru

Kultura
Typography

Udruga građana Urbani Šokci iz Sombora organizirala je manifestaciju Dani hrvatske kulture 20/21 koja je održana u petak, 21 svibnja u prostorijama Mađarske građanske kasine.  

U programu su sudjevali Monoštorski tamburaši pod ravnanjem Milice Lerić, a predstavljena je knjiga autora Marije Šeremešić "Monoštor u riječi, slici i pjesmi".
UG „Urbani Šokci“ je osnovana kao udruga Hrvata 2008. godine u cilju njegovanja nacionalnih i kulturnih običaja bačkih Hrvata, posebice Šokaca, očuvanju njihove baštine, specifičnog šokačkog govora - ikavice, hrvatskog književnog jezika, književnosti i kulture.
Ciljevi se realiziraju organiziranjem tematskih okruglih stolova o životu i radu Šokaca, prikupljanjem povijesne građe o poreklu, doseljavanjima na ove prostore, prebivalištima i baštini te publiciranje radova o tim aktivnostima.
Članovi udruge se zalažu za objavljivanje radova na hrvatskom standardnom jeziku i na šokačkoj ikavici, za promoviranje radova i ličnosti u sredstvima javnog informiranja; angažiraju se na stvaranju specifične video, tonske i druge dokumentacije o Šokcima na ovim prostorima.
 
Powered by WordPress.