Blagoslovom žita započela 111. Dužijanca

Kultura
Typography

Dužijanca svake godine započinje Blagoslovom mladog, zelenog žita na blagdan sv. Marka, evanđeliste.  

 

U nedjelju, 25. travnja., na blagdan sv. Marka, svetom misom u crkvi sv. Josipa Radnika na Đurđinu i blagoslovom žita na njivi, započela proslava 111. Dužijance, Dužijance godine Gospodnje 2021. Svetu misu je predvodio mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH „Dužijanca“,  uz koncelebraciju đurđinskog župnika Dražena Dulića i župnog vikara u Horgošu Tomislava Vojnića Mijatova, koji je održao i prigodnu propovijed. 
Poslije sv. mise uslijedila je procesija od crkve do njive gdje je blagoslovljeno mlado žito. Procesiju je predvodio, uz pjevanje Litanija Svih svetih, i žito blagoslovio đurđinski župnik vlč. Dražen Dulić. 
Na kraju blagoslova sve prisutne je pozdravio i zahvalio na sudjelovanju direktor UBH "Dužijanca", Marinko Piuković. On je predstavio i objavljeni Program Dužijance 2021., izrazivši nadu da ćemo ove godine moći ostvariti puno više od predviđenog programa nego što smo to učinili prošle godine, kad su mnoge manifestacije izostale zbog epidemioloških mjera zaštite od širenja bolesti COVID-19.
Foto: Adrijana i Zoran Vukmanov Šimokov - UBH "DUŽIJANCA"