Svečano otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici

Kultura
Typography

Svečano otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću održalo se 15. listopada u na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice Grada Subotice na Trgu svete Terezije (pokraj katedrale u Subotici).  

Na svečanosti otkrivanja spomenika nazočnima obratili su se: predsjednik Odbora za podizanje spomenika biskupu Antunoviću Stjepan Beretić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasna Vojnić , tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“, vlč. dr. Ivica Ivanković Radak.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasna Vojnić navela je da današnji događaj pokazuje da borbe biskupa Ivana Antunovića nisu bile uzaludne, ističući da je spomenik poziv svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine na očuvanje jezika, tradicije i vjere.
Tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas je istakao da je riječ je o povijesnom trenutku, o prvom spomeniku koji se u zadnja tri desetljeća postavlja jednom Hrvatu u Republici Srbiji!
Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, istakao je da je riječ o važnoj ličnosti svog vremena koja je ostavila dubok trag, a čiji će spomenik od danas biti jedno od trajnih obilježja grada Subotice.
„Danas smo otkrili spomenik jednom od nositelja nacionalnog preporoda hrvatskog naroda. Ivan Antunović puno je učinio kao istaknuti svećenik, vrijedni publicist, ali i plodan književnik čije knjige i rasprave još uvijek imaju književno i historiografsko značenje.
Republika Srbija svim svojim građanima i svim nacionalnim manjinama koje u njoj žive pruža najbolje moguće uvjete za njegovanje i unapređivanje tradicije, kao i za obrazovanje i informiranje na maternjem jeziku, a tako će biti i ubuduće.
U budućnosti moramo slijediti put onih koji su učinili puno za zajedničke vrijednosti dvaju naroda, poput generala Stratimirovića, Ivana Antunovića, patrijarha Rajačića, bana Jelačića, vrijednosti koje moramo uzeti kao vodeće vrijednosti u vremenu koje slijedi.“, kazao je Mirović.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u svojem obraćanju pozdravio zajedničku inicijativu Katoličkog društva „Ivan Antunović“, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za postavljanje spomenika, pokrenutu u sklopu proslave jubileja 200 godina rođenja biskupa Antunovića koja se obilježavala 2015. godine.
„Poruka ovog spomenika koji danas otkrivamo, također, je na tragu preporoditeljske ideje, čiji je nositelj među Hrvatima u Bačkoj bio biskup Antunović“, rekao je ministar, dodavši da izvedba spomenika odražava Antunovićevu središnju životnu misiju, ponajprije kao svećenika, a potom preporoditelja bunjevačkih Hrvata.
Ministar je također istaknuo da je biskup Antunović zamišljao budućnost u bratskom suživotu, u kojem će se uvažavati narodne posebnosti i snažno čuvati nacionalni, etnički i kulturni identitet.
Statua biskupa Ivana Antunovića, visoka oko 2 metra, djelo je hrvatskog akademskog kipara Bernarda Pešorde, a izlivena je bronci.
I.Z.
 
Powered by WordPress.