Izložba „S Božjom pomoći” na temu „Euharistijski kongresi u Bačkoj“

Kultura
Typography

Izložba „S Božjom pomoći”, u okviru programa Dužijance 2020. otvorena je 8. rujna 2020. na platou ispred Franjevačke crkve u Subotici. Izložba je priređena u izmijenjenom terminu, a sve prilagođeno aktualnoj epidemiološkoj situaciji.  

Organizatori izložbe su Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca” i Katoličko društvo „Ivan Antunović”. Ovogodišnja izložba ima za temu Euharistijske kongrese u Bačkoj. 

Tradicionalna izložba „S Božjom pomoći“ prvi puta je priređena 1993. godine i postala je sastavnim dijelom Dužijance. Ona je prvotno i nastala s namjerom da na jedinstven način ukomponira nekoliko sadržaja koji su u izravnoj vezi s umjetnošću, religijom, kulturom i baštinom bunjevačkih Hrvata. 
U ime organizatora izložbe nazočne je pozdravio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“. Izložbu je otvorio njezin autor, vlč. Dražen Skenderović, župni vikar Župe sv. Roka u Subotici i arhivar Subotičke biskupije. Suradnici u osmišljavanju i realizaciji izložbe bili su Marinko Piuković, direktor Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ i vlč. Luka Poljak.
Kako navodi autor, vlč. Skenderović u popratnome tekstu izložbe, “Euharistijski kongresi jedno su od velikih javnih očitovanja Crkve koja naglašavaju i vrjednuju ulogu euharistije u životu kršćana i u crkvenome djelovanju. Kongresi su pokrenuli povijesne procese rasta vjerničkih zajednica, kako bi one, polazeći od euharistijskoga slavlja, odgovorile na očekivanja ljudi i pridonijele stvaranju čovječnijega, pravednijega i mirnijega svijeta.“ 
Realizaciju izložbe poduprli su Grad Subotica i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. 
Izložbeni materijal bit će podijeljen na nekoliko dijelova te će se moći pogledati u nekoliko subotičkih crkava.
K. D. Š.
 
Powered by WordPress.