XXV. Festival dječjeg stvaralaštva "Djeca su ukras svijeta" u Tavankutu

Kultura
Typography

Festival dječjeg stvaralaštva "Djeca su ukras svijeta" pokrenut je u Tavankutu 1996., u godini kada je Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo "Matija Gubec" (HKPD) obilježavalo pedeset godina od osnutka. Na Festivalu djeca predstavljaju  pjevačko i plesačko umijeće.  

XXV. Festival dječjeg stvaralaštva "Djeca su ukras svijeta" po redu je održan u nedjelju 28. lipnja 2020. na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Na ovoj manifestaciji koja je od pokrajinskog značaja nastupilo je 5 kulturno umjetničkih društava iz Vojvodine: domaćin HKPD Matija Gubec i gosti HKC Bunjevacko kolo, HGU Festival bunjevački pisama, HGU „Antun Sorgg“  Vajska i CKPD „Princeza Ksenija“ Lovćenac.
Društvo je vlasnik dvije nekretnine u Tavankutu, prva je “Etno salaš Balažević” sa ukupno 5,5 hektara obradive površine i objekta Galerije prve kolonije naive u tehnici slame sa ukupnom površinom objekta od 178 m2. U navedenim objektima se održavaju izložbe, kulturni programi, edukativna predavanja, prezentacije kao i brojne druge aktivnosti vezane za turističku ponudu Tavankuta.
Najznačajnije manifestacije su: „Gupčev bal“, „Noć muzeja“, festival dječjeg folklora, „Djeca su ukras svijeta“, Kolonije naive u tehnici slame, Seminar bunjevačkog stvaralaštva, „Tavankutski festival voća“.. Društvo izdaje godišnjak „Gupčeva lipa“.
 
Powered by WordPress.