Proslava 25. obljetnice izlaženja katoličkog lista „Zvonik" iz Subotice

Kultura
Typography

U nedjelju, 17. studenog 2019. godine proslavljena je 25. obljetnica izlaženja Katoličkog lista „Zvonik“ Svetom misom u župi sv. Roka u Subotici. Svetu misu je predvodio subotički biskup mons. Ivan Penzeš, a propovijedao je glavni urednik „Zvonika“ vlč. Vinko Cvijin, a potom je održana svečana akademija u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

Na Svetoj misi u propovijedi vlč. Vinko je rekao: U povijesti naše biskupije postojali su brojni časopisi informativnog i duhovnog karaktera, ali je jedan od njih kroz  25 godina rastao i stasao u jedan ozbiljan i stabilan list koji je postao ogledalo vjernika Hrvata u Subotičkoj biskupiji. Upravo zato što je nastao kao plod zajedništva svećenika s hrvatskog govornog područja, a rastao u zajedništvu ove župske zajednice. On nam večeras svjedoči da ako "hram našeg zajedništva"  ostane utemeljen na čvrstoj stijeni - Kristu, ostat će postojan unatoč svim nesigurnostima koje vrijeme u kojem živimo nosi sa sobom. Prije blagoslova na Svetoj misi prisutni vjernici pozvani su da dođu na svečanu akademiju. 
Na svečanosti su nazočili bivši urednici, članovi uredništva, vjerni dopisnici, suradnici i čitatelji Katoličkog lista Zvonik te brojni gosti ispred generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici, g. Mihael Tomšić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća gđa. Jasna Vojnić sa suradnicima. Nakon uvodnih riječi, na akademiji su pročitani pozdravi onih koji nisu mogli nazočiti proslavi: predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskupa zadarskog mons. Želimira Puljića, direktora Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije, dr. Milete Radojevića, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, g. Zvonko Milas. O samom nastanku „Zvonika“ govorio je mons. dr. Andrija Anišić, kome je povjerena prva dužnost glavnog i odgovornog urednika. Marko Tucakov, jedan od dopisnika Katoličkog lista „Zvonik“ koji priprema tekstove iz mjeseca u mjesec i prati vjerske i kulturne događaje govorio je na temu Kome, kako i gdje su zvonila zvona „Zvonika“. Proslavi jubileja nazočio je Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže koja djeluje u Zagrebu od 2018. godine. On je govorio na temu Potencijali katoličkih medija – Hrvatska katolička mreža. Pred sam kraj proslave jubileja prisutnima se obratio glavni i odgovorni urednik „Zvonika“ vlč. Vinko Cvijin, te je nakon svoje upućene riječi zahvale podijelio zahvalnice onima koji su pomogli u stvaranju „Zvonika“ iz broja u broj u ovih 25. godina. 
Program proslave jubileja uzveličao je Zbor Collegium musicum catholicum skladbama subotičanina Albe Vidakovića, program je vodio Dario Marton, a cijelu proslavu jubileja mogli su pratiti u izravnom prijenosu i slušatelji Radio Marije. 
 
Dario Marton
Uskoro možete ovdje pogledati snimku s proslave 25. obljetnice izlaženja Katoličkog lista „Zvonik“
 
 Nakon jednog susreta svećenika Hrvata u Baču rodila se ideja o pokretanju novog katoličkog lista. Ime je Zvoniku nadjenuo pok. vlč. Marko Vukov, po zvoniku najstarije crkve u subotičkoj biskupiji, franjevačke crkve iz 13. stoljeća u Baču, čiji očuvani zvonik i danas dominira ravnicom, pod kojim je i dogovoren budući rad, a početna sredstva su osigurali nazočni svećenici. 
Od prvoga broja, mjesečnik „Zvonik", kada je utemeljen, danas već daleke 1994. godine, do najnovijeg slavljeničkog, s rednim brojem 300, urednička politika se nije mijenjala ostajući vjerna dosljednom naviještanju Radosne vijesti kroz brojne tekstove i fotografije. Tijekom godina „Zvonik" se razvijao i rastao, bilo da se radi o količini materijala i stranica, bilo da je riječ o sve jasnijem profilu njegova identiteta. Prvi broj Zvonika izišao je iz tiska za svetkovinu Svih svetih, tj. početkom mjeseca studenog 1994. godine, i to na 16 stranica, a danas izlazi na 50 stranica. Uredničko vijeće Zvonika sačinjavaju svećenici, redovnici i redovnice, te vjernici laici.
Kao što zvona sa zvonika naših crkava prije svega pozivaju i potiču vjernike na molitvu, na zahvalnost, i slavljenje Boga ili pak javljaju radosne i tužne vijesti, tako i mjesečnik „Zvonik" potiču vjernike na molitvu, da Boga slave i zahvaljuju mu na svemu lijepom i dobrom; da mole kako svoje osobne tako i za potrebe cijele Crkve i hrvatskog naroda u njoj.
Redovite rubrike u listu su: "Meditacija", "Svetac mjeseca", "Naš kandidat za sveca", "Upoznajmo bibliju", "Povijesni kutak", "Liturgija", "Kutak za dječiji duhovni trenutak", "Mladi", "Obitelj", "Kršćanksi stav", "Moralni kutak", "Psihologija", "Medicina dar od Boga", "Crkvena glazba", "Iz srca i duše", "Katehetski kutak", "Paulinum-za duhovna zvanja", "Događanja u subotičkoj biskupiji", "Katolička crkva u regiji", "Crkva u svijetu", "Kultura".
Priredila J.D.
 
Powered by WordPress.