VII. Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji

Kultura
Typography

U organizaciji UG''Tragovi Šokaca'' iz Bača, od 5. rujna do 7. rujna 2019. godine, u etno kući ''Didina kuća'' u Baču održano je VII Žensko tradicijsko češljanje I izrada oglavlja Hrvatica u regiji.   

 

Seminar i radionice trajale su dva dana, a treći dan, u subotu 7.09. bila je prezentacija urađenog na radionicama. Voditelj seminara bio je Tomislav Livaja, prof. art. Iz Osijeka.Prva dva dana radionicama je prisustvovalo osam osoba, s tim da su nas u petak posjetili mali folkloraši iz KUD-a''Mladost'' iz Bača, te su se I oni uključili u rad praveći gombice I male ukrasne predmete potrebne za oglavlja. U toku seminara I radionica, napravljena su oglavlja koja su se nosila u prošlom stoljeću u ovom dijelu Bačke, odnosno u mjestima Bač, Vajska, Bođani I Plavna. Napravljene su frizure koje su djevojke nosile u prvoj I drugoj deceniji prošloga stoljeća: copovi na okruglo, široka pletenica sa kuštrama, zatim široka pletenica I snašin vinac te jedan od najzahtjevnijih oglavlja – brunđžuk. Copovi na okruglo rađeni su I na prirodnoj kosi. Sve je to u subotu, 7.09. prikazano na reviji uz stručno objašnjenje voditelja seminara , a djevojke su bile obučene u  svečano šokačko ruvo, prikladno za određeno oglavlje.

Poslije ovog, prvog dijela revije, u drugom dijelu revije prikazana su oglavlja I ruvo koje se nosilo u vrijeme žalosti – korizmi ili koroti.Svoja oglavlja i ruvo prikazale su djevojke I mlade žene iz Bačkog Brega, Sonte,Gajića, Bogojeva, Bača – nošnja iz Krajine I Bača, šokačko ruvo. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovala je pjevačka skupina KUD-''Mladost'' iz Bača, gajdaš Tomislav Livaja te pjevačka skupina domaćina. Voditeljica programa bila je Marija Šeremešić iz Sombora, a od gostiju, manifestaciji su nazočili gosp. Hrvoje Vuković, konzul prvog razreda, predstavnici KUD''Seljačka Sloga'' iz Bogdanovaca, ''Šokačke grane'' iz Osijeka, KUD''Seljačka Sloga'' iz Gajića te Biblioteke''Vuk Karađžić'' iz Bača
Stanka Čoban
 
 
Powered by WordPress.