Udruga banatskih Hrvata: Izložba umjetničkih djela slikara Franje Radočaja u Starčevu

Kultura
Typography

U četvrtak 29. studenog u Starčevu Udruga Banatskih Hrvata iz Zrenjenina priredila je u galeriji "Boem" izložbu umjetničkih djela akademskog slikara Franje Radočaja (1902-1948) u povodu 70 godina od njegove smrti.        

Radočaj je rođen u Starčevu u siromašnoj banatskoj obitelji, pohađao je Umjetničku školu u Beogradu i Kraljevsku umjetničku akademiju u Zagrebu. Između dva rata živio je i radio skromno i oskudno u Pančevu, Vršcu i Beogradu. Pored spomenutih gradova izlagao je svoja djela u Osijeku i Novom Sadu. Nakon Drugog svjetskog rata bio je profesor Škole primjenjene umjetnosti u Beogradu. Svoju posljednju izložbu imao je u Sarajevu 1947. Autor je brojnih portreta, grafika, ulja na platnu. Starčevačka je slikarska skupina sedamdesetih godina prošloga stoljeća ponijela njegovo ime. Radočajev umjetnički opus čuva se velikim dijelom u vršačkom i pančevačkome Muzeju, ali i u brojnim privatnim zbirkama.    
Na prijedlog Udruge banatskih Hrvata Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ovu je manifestaciju uvrstio na zvanični kalendar hrvatskih manifestacija u 2018. godini.
Događaj realiziramo uz potporu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
 
 Udruga banatskih Hrvata