Održana manifestacija „Šokci i baština“, s odaslanom porukom Još nas ima; još smo tu

Kultura
Typography

Zajednička manifestacija hrvatskih udruga pod nazivom „Šokci i baština“, održala se 6 i 7. listopada u Baču.  Ove je godine bila u znaku 330. obljetnice doseljenja Šokaca u Bač i okolicu pod sloganom „Još nas ima; još smo tu“.     

Središnja svečana akademija održana je u Domu kulture u Baču u nedjelju, 7. listopada a sudjelovali su su : Hrvatska kulturna udruga „Antun Sorgg“  iz Vajske, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Matoš“ iz Plavne, Udruženje građani „Urbani Šokci“ iz Sombora, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, Kulturno-umjetničko društvo Hrvata „Bodrog“ iz Monoštora i KPZ „Šokadija“ iz Sonte, a kao gosti HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice i KUD „Seljačka sloga“ iz Drenovaca. 
Nazočnima se obratio Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji koji je istakao: „ Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje sa vama u Baču na ovoj odlično organiziranoj manifestaciji, pohvalio bi organizatore koji su napravili prekrasnu reklamu Šokci i baština i „Još nas ima; još smo tu“. 
Šokci i Šokice ovdje mogu pokazati ono što smo danas vidjeli u Franjevačkoom samostanu, 330. godina je od kada su se ovdje doselili. Kulturna baština je ovdje nevjerovatna što se može vidjeti u Franjevačkoom samostanu, gdje svako mjesto ima svoju nošnju, to je pokazatelj kulture, tradicije. 
Velika zahvala onima koji su radili na održivosti tradicije, kulture Šokaca i Šokica, što je pokazalo i prikupljanje potpisa  za Hrvatsko nacionalno vijeće, važno je da Hrvata u Srbiji da imaju krovnu organizaciju, Hrvatsko nacionalno vijeće,  Iz Bača ima tri elektora, pokazatelj je da je ova zajednica živa. Nadam se da se nećete iseljavati i da ćete ostati ovdje. Još nas ima; još smo tu.!“
Na manifestaciji „Šokci i baština“ nazočili su: dr. sc. Slavan Baćić, predsjednik Hrvatskoh nacionalnog vijeća, Tomislav Žigmanov, zastupnik u Škupštini Republike Srbije, Borislav Antonić, predsjednik općine Bač, Silard Janković, član Gradskog vijeća Sombora za oblast nacionalnih manjina i suradnje sa verskim zajednicama i Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice Sombora za oblast međunarodne suradnje i hrvatske udruge iz Srbije.
U okviru ovogodišnjeg programa, u subotu, 6. listopada u Franjevačkoj crkvi u Baču predstavljena je knjiga „Život i djelo Stjepana Adžića“.
Domaćin ovogodišnje manifestacije je Hrvatska kulturna udruga „Antun Sorgg“ iz Vajske. Snimku sa manifestacije možete pogledati uskoro ovdje na portalu
I.Z.