Iz tiska je izišla zbirka pjesama „PREPREKOVO PROLJEĆE 2016.“

Kultura
Typography

Iz tiska je izašla nova zbirka poezije „Preprekovo proljeće“ pod nazivom „Preprekovo proljeće 2016.“ Naime, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada ima Književni klub sa preko dvadeset članova koji svake godine, već osme zaredom, izdaju zbirku svojih pjesama.   

 

                        

Stanislav Preprek je velikan u kulturi vojvođanskih, bolje reći srijemskih Hrvata, iako do sada malo poznat. Rođen je u Šidu 1900. godine, u Petrinji je završio Učiteljsku školu i dvije godine Muzičke škole. Bio je učitelj u Novoj Kapeli, Maradiku i Petrovaradinu, gdje je umirovljen 1948. godine zbog krajnje oslabljenog vida. Svestrano talentiran, uz svoj posao učitelja bio je i uspješan kompozitor, dirigent, orguljaš, muzički pisac, pjesnik, likovnjak, prevoditelj i knjižničar.
Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo iz Novog Sada nosi ime ovog znamenitog čovjeka, a Književni klub ovog društva svoje zbirke pjesama naziva „Preprekovo proljeće“.
          
Ovu zbirku, kako je već rečeno osmu po redu, uređuje peteročlano uredništvo sastavljeno od članova Književnog kluba u kojem su: Dragana Todoreskov, doktorica književnosti i književna kritičarka, kao nosilac projekta, te Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Miroslav Cakić i Mladen Franjo Nikšić, „pjesnik i slikar novosadski“, čija je i grafika na naslovnoj stranici zbirke. Računalnu pripremu knjige potpisuje Ivan Dermanov, a dizajn knjige Ivan Dermanov i Miroslav Cakić. 
Odluke o koncepciji zbirke, odabiru radova, sadržaju predgovora i odabiru recenzenata donose se uz suglasnost svih članova uredništva.
Zbirka se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu su zastupljeni svi članovi Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ koji se bave pisanjem pjesama, a predali su na vrijeme svoje radove. Ova praksa bit će zadržana i ubuduće s tim da je HKUPD „Stanislav Preprek“, a time i njen Književni klub, otvoreno društvo i svi koji se učlane u njega, pišu poeziju i godinu dana redovito prisustvuju sastancima, konkurenti su za sljedeću zbirku poezije „Preprekovo proljeće“. Sastanci literarne sekcije, osim u ljetnom periodu, uobičajeno se održavaju jednom u mjesecu, tako da njeni članovi mogu biti i iz udaljenijih mjesta od Novog Sada. Ovim bi Književni klub mogao biti proširena, a time i podignuta kvaliteta njenih budućih zbirki poezije.
U drugom dijelu zbirke su troje afirmiranih pjesnika iz osiječke regije, kao gosti: Božica Zoko, Franjo Džakula i Franjo Nargulov. 
U prethodnoj zbirci gosti su bili troje pjesnika, bolje reći pjesnikinja, iz riječke regije, i to je nova praksa u koncepciji zbirke pri čemu će i ubuduće sa šireg područja nekog grada u Republici Hrvatskoj biti uvrštena po tri poznata autora, kao jedan od vidova suradnje našeg društva s Maticom. Pokušaće se preko toga i svake godine organizirati gostovanje ovih pjesnika u Novom Sadu, kao i uzvratna posjeta naših autora njihovom gradu.
Recenzije za zbirku su napisali mr. Pavel Domonji pod nazivom U krugu pesničkih emocija  i vlč. Marko Kljajić pod nazivom Sedamdese i devet lirskih plamičaka.
Za nakladnika zbirku potpisuje Ivanka Horvatić, predsjednica HKUPD „Stanislav Preprek“, a tiskao ju je „ALFAgraf“ iz Petrovaradina.
Izdavanje zbirke je dijelom pomoglo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji, pa je ono omogućeno doniranjem naših članova i njihovim volonterskim učešćem u izradi zbirke.
Promocija zbirke Preprekovo proljeće 2016. predviđa se polovicom travnja ove godine, uz bogat program i izložbu slika pošto HKUPD „Stanislav Preprek“ ima uz literarnu i dramsku sekciju, te žensku pjevačku skupinu s muzičkom pratnjom i nekoliko umjetnika slikara. Ovo je inače kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu koja je postala tradicionalna na pokrajinskoj razini i zaslužuje daleko veću pažnju medija i svih nadležnih i u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj nego do sada.
HKUPD „Stanislav Preprek“ je od prošle godine ustanovio još jednu kulturnu manifestaciju Hrvata u Novom Sadu pod nazivom „Preprekova jesen“ u nadi da i ona postane tradicionalna i na pokrajinskoj razini. Radi se o zbirci kratkih priča u kojoj po javnom natječaju imaju pravo sudjelovati svi autori koji pišu na standardnom hrvatskom jeziku. Prva takva zbirka pod nazivom Preprekova jesen 2016. je, uz izuzetno kvalitetan kulturno umjetnički program i gostovanje poznate operne dive Antonije Mirat, promovirana 10. listopada 2016. godine u Kulturnom centru Novog Sada, a za novu zbirku je već raspisan natječaj i rok slanja radova je 1. kolovoza ove godine. 
Uz pomenutih osam zbirki pjesama i jedne zbirke kratkih priča i preko trideset književnih naslova članova Književnog kluba, tri izvedene dramske predstave i brojnim nastupima HKUPD „Stanislav Preprek“ je jedno od najkvalitetnijih hrvatskih društava u Rpublici Srbiji, ali se guši u besparici i ignoriranju od strane nadležnih institucija i iz Republike Srbije i iz Republike Hrvatske i budućnost mu je neizvjesna. 
Mislim da ni Republika Srbija ni Republika Hrvatska, a posebno grad Novi Sad, ne bi smjeli dozvoliti gašenje hrvatske kulturne udruge u Novom Sadu, kao gradu europske kulture.
Stanje nije bolje ni u drugim hrvatskim udrugama u Republici Srbiji, a u njima  je izvor narodnog stvaralaštva i osnovica očuvanja identiteta naše nacije ovdje. No, nadležne institucije, bolje reći čelni ljudi u njima, iako raspolažu s znatnim sredstvima, najmanje ih daju udrugama. Tako nestajemo sa ovih prostora.
 
Za više informacija o našem društvu i njegovom radu molim da otvorite sajt www.stanislavpreprek.org 
 
                                                                           Branimir Miroslav Cakić.
                                                                           voditelj Književnog kluba 
                                                                           HKUPD „Stanislav Preprek“
Powered by WordPress.