Obilježen Svetski dan secesije u Subotici

Vijesti
Typography

Svetski dan secesije je obilježen u Subotici od 8–10. lipnja.  

Subotica pripada evropskim gradovima čiju arhitekturu karakteriše veliki broj vrednih primera secesijskog stila, a na postavci Gradskog muzeja se mogu videti i art nuvo eksponati primenjene umetnosti, slikarstva i vajarstva.  U organizaciji tri subotičke ustanove kulture, koje se sticajem okolnosti nalaze baš u secesijskim građevinama – Gradskog muzeja Subotica, Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika i Savremene galerije Subotica – uspešno je i po 11. put obeležen Svetski dan secesije. Subotica inače pripada gradovima osnivačima ovog svetskog dana, koji je prvi put obeležen 2013. godine u Gradskom muzeju.
Programi u organizaciji navedene tri ustanove ove su godine održani od 8. do 10. juna, a zajednička tema je bila materijali secesije. Žolnai keramika, koja se svojim koloritom i kvalitetom ističe kao estetska, ali i kao prakična komponenta Subotice i Palića, čak je u dva termina bila tema ovogodišnjeg okupljanja. U Gradskom muzeju je 8. juna održana promocija knjige Boška Krstića “Legenda o čuvarima Azura. Sudbina plavih Žolnai vaza”, tokom koje je autor knjige prikazao oko sto fotografija o momentima istraživanja u Pečuju, Beču i na Paliću, a svoje utiske je sa publikom podelio i Oto Tolnai, recenzent knjige. Domaćin večeri je bila Olga K. Ninkov, istoričar umetnosti koja je istakla zasluge Boška Krstića kao urednika “Rukoveti” u obljavljivanju tekstova o subotičkoj secesiji, kao i zbirke tekstova 2002. godine na istu temu. Predavanje “Arhitektonska Žolnai keramika” Đerđa Merenjia (Merényi György), istoričara umetnosti iz Budimpešte, dugogodišnjeg istraživača Žolnai keramike, je priređeno u svečanoj sali velelepne gradske kuće, koja obiluje ovom keramikom. Ovim gostovanjem je nastavljena tradicija pozivanja stručnjaka čija je posvećenost upravljenja na neku od tema secesije koja je vezana i za Suboticu i okolinu.
Kiša je onemugućila predviđeni dolazak dece predškolskog uzrasta u Gradski muzej Subotica na igraonicu Ljubice Vuković Dulić, inspirisanoj metalnim pticama na pročelju muzejske zgrade, ali je zato održana radionica “Kakve ukrase nosim?” Jasmine Vidaković, za decu i roditelje u Savremenoj galeriji. Novina ovih programa je bio džez koncert učenika džez odseka Muzičke škole, koji je održan 9. juna u ovoj poznatoj ustanovi čija fasada odražava dekoraciju secesije.   Istoričarka umetnosti iz Beograda, Tamara Ognjević, je po drugi put učestvovala u Subotici na Danima secesije, ovaj put na poziv Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika. Nakon  njenog predavanja “Rene Lalik i himere s dijamantskim krilima” u raskošnoj Rajlovoj palati, gde je prisutne pozdravila istoričarka umetnosti Nela Tonković, u foajeu gradske kuće se otvorila  gostujuća izložba “Ne/obično lice secesije” Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd. Autorka izložbe je subotička istoričarka umetnosti Neda Džamić, a izložbu su otvorili prof. dr Dubravka Đukanović, direktorica Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice, dok je u ime domaćina govorio Balaž Sič, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.