Proslavljen praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji–Dan izbora za prvo Hrvatsko nacionalno vijeće

Vijesti
Typography

U Subotici je 15. prosinca proslavljen jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dana izbora za prvo Hrvatsko nacionalno vijeće. Proslava je održana u Velikoj vijećnici Gradske kuće.  

Osim prigodnoga kulturno-umjetničkoga programa, tijekom proslave dodijeljena su priznanja zaslužnim pripadnicima hrvatske zajednice. Priznanje „Ban Josip Jelačić“  za društveni rad u hrvatskoj zajednici posthumno je dodijeljeno Petru Pifatu (1982.-2022.).
Priznanje „Dr. Josip Andrić“ za doprinos kulturi dobila je književnica Jasna Melvinger, a priznanje „Pajo Kujundžić“ za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku dodijeljeno je udrugi „Naša djeca“ iz Subotice.
Odlukom HNV-a blagdani su:
19. ožujka - blagdan sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda (od 1687.)
15. kolovoza - dan objavljivanja poziva Ivana Antunovića na utemeljenje pučkih novina, kojim je započeo narodni preporod Hrvata u ugarskom Podunavlju (1869.)
16. listopada - dan rođenja bana Josipa Jelačića
15. prosinca - dan izbora za prvo Hrvatsko nacionalno vijeće (2002.
Hrvatsko nacionalno vijeće je do sada birano na posrednim izborima - putem elektora. Prvi saziv je formiran na konstitutivnoj sjednici od 25. siječnja 2003. u Subotici (kao sami osnutak se spominje 15. prosinca 2002., a na kojoj je sudjelovalo 198 elektora. Tada je izabrano 35 vijećnika koji su utemeljili HNV na konstituirajućoj sjednici u Subotici 23. siječnja 2003.