Obilježen praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji-dan rođenja bana Jelačića

Vijesti
Typography

Dan rođenja bana Josipa Jelačića – praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji  proslavljen je u nedjelju, 16. listopada.  

U crkvi sv. Jurja slavljena je sveta misa. Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević je povodom blagdana hrvatske nacionalne manjine podsjetila da je ban Josip Jelačić bio spona između srpskog i hrvatskog naroda. 
„Ban Josip Jelačić je, ne samo za hrvatski narod, iznimno važna istorijska ličnost, koja je u burnim danima 1848. i 1849. godine, kada je Habsburška monarhija uzdrmana iz temelja i kada je nastala Srpska Vojvodina, bio svojevrsna poveznica između naša dva naroda“, rekla je u uvodnom govoru Dragana Milošević i dodala da je to vrijeme naših izuzetno dobrih međusobnih odnosa, koje nedvojbeno zaslužuje da ga se sjećamo češće nego što to objektivno činimo.
"Etnička, kulturna i konfesionalna raznolikost jedna je od najvažnijih karakteristika naše pokrajine, a očuvanje i unapređenje te raznolikosti, u kojoj hrvatska nacionalna zajednica z auzima veoma važno mjesto, jedan je od najvažnijih prioriteta Pokrajinske vlade. I to zaista nije tek puka politička proklamacija, već naša zajednička realnost u čijim temeljima su, između ostalog, poštovanje svih specifičnosti vašeg identiteta, osiguravanje uvjeta za vaše obrazovanje na materinjem jeziku na svim razinama, sustavna potpora informiranju u tiskanim i elektroničkim medijima, kontinuirano financiranje vaših kulturnih institucija. Tako je danas, tako će biti u vremenu koje je pred nama“, 
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je istaknula da će nakon obnove banove rodne kuće, sljedeći veliki projekt biti obnova crkve sv. Jurja, u kojoj je ovaj velikan kršten.
Vojnić je podsjetila kako se praznik zajednice obilježava u vrijeme kada je, zahvaljujući DSHV-u, uspješno provedena kampanja prikupljanja potpisa za elektore. 
„Za nepuna tri tjedna prikupljeno je više od 5000 potpisa na više od 100 'terena'. Na listi 'Hrvati i dalje zajedno' ima 87 elektora, što je za 13 elektora više nego 2018. kada smo imali više vremena i jednostavniju procedu, ali ne manje jedinstvo nego danas“, 
 
Hrvatskna nacionalna manjina u Republici Srbiji slavi četiri praznika: 19. ožujka, blagdan svetoga Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda,  19. lipnja, dan rođenja biskupa Ivana Antunovića,  16. listopada, dan rođenja bana Josipa Jelačića, 15. prosinca, dan izbora prvoga saziva Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji
Powered by WordPress.