Dužijanca u Baji

Vijesti
Typography

U organizaciji Hrvatske samouprave grada Baje i Kulturnog centra bačkih Hrvata u Baji je 14 -15 . kolovoza priređen niz programa vezanih uz svetkovinu Dužijanca.   

Centralna svečanost održana je 15. kolovoza, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice, Veliku Gospu.
Dužijanca je žetvena svečanost bunjevačkih Hrvata. Ovo žetveno slavlje je "izraz žive vjere i zahvalnosti Trojedinome Bogu obojeno katoličkim hrvatskim identitetom i kulturnim izričajem". Danas je to i kulturni projekt, koji traje od 25. travnja do posljednjeg tjedna u kolovozu
Ovogodišnja je 111. Dužijanca je tako 15. kolovoza gostovala Baji. A povorci subotičkih folkloraša priključili su se i folkloraši hrvatskih skupina iz Bačko- kiškunske županije. Oko stotinu sudionika iz Subotice  došlo je tijekom prijepodneva 14. kolovoza u Baju donijeti dio svoje kulturne baštine, ponosa i ljepote bunjevačkih običaja vezanih za Dužijancu. Izložba »Bunjevačka nošnja i ris« otvorena je u predvečerje u Kulturnom centru Bačkih Hrvata u Baji, a izložbu je otvorio i o njoj govorio direktor UBH Dužijanca, Marinko Piuković.
 Istoga dana održan je 4. Festival tamburaša u organizaciji HDS-a  kojoj je prethodio prikaz pogodbe risara. Zaigrali su i mladi folkloraši članovi HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta i HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. 
U crkvi svetog Antuna Padovanskog 15. kolovoza je služena  sveta misa na hrvatskom jeziku, kojoj je slijedio svečani mimohod od crkve do Trga Tóth Kálman  i predajom kruha gradonačelnici Baje.
Svetu misu zahvalnicu za ovogodišnju žetvu predvoditi je   subotički biskup mons. Slavko Večerin. Svima se na sudjelovanju krajem mise zahvalila predsjednica Hrvatske samouprave grada Baje Angela Šokac Marković.
Bandaš i bandašica 111. Dužijance su bili Daniel Kujundžić i Kristina Matković.
Priredbi su brojni nazočili predstavnici javnog i političkog života Mađarske, Hrvatske i Srbije. Tako među ostalima veleposlanik RH u Budimpešti Mladen Andrlić, predstavnik Hrvata u Mađarskom parlamentu Jozo Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, Savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu dr. sc. Milan Bošnjak i brojni drugi.
Zahvaljujemo se Uredništvu tjednika Hrvatska riječ i urednici Zlati Vasiljević te fotoreporterki Nadi Sudarević  na ustupljenim fotografijama snimljenim 15. kolovoza. 
Branka Pavić Blažetin / Hrvatski glasnik / MCC
Nada Sudarević / Hrvatska riječ
Autor:Hrvatski glasnik
Powered by WordPress.