U Novom Sadu obilježena obljetnica smrti Josifa Runjanina skladatelja himne Hrvatske

Vijesti
Typography

Svečanim polaganjem vijenaca na grob Josifa Runjanina na Uspenskog groblju u Novom Sadu  2. veljače, HKPD "Jelačić" iz Petrovaradin obilježio je godišnjica smrti Josifa Runjanina (skladatelja  himne Republike Hrvatske). Ove godine obilježava se ne samo 200. obljetnica Runjaninova rođenja, nego i 130. obljetnica proglašenja hrvatske himne čijem je stvaranju na stihove Antuna Mihanovića, Josif Runjanin značajno pridonio!  

Obilježavanju su između ostalog nazaočili: veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik u Republici Hrvatskog Milorad Pupovac.
Jasna Vojnić predsjednica HNV-a je u svom obraćanju istakla da su svi važni događaji hrvatske zajednice tematski vezani uz znamenite osobe zajedničke hrvatske i srpske povijesti:  „U proteklom razdoblju svi važni događaji hrvatske zajednice tematski su vezani uz znamenite osobe zajedničke hrvatske i srpske povijesti. Drago nam je što se, ponovno, okupljamo oko onoga što nas ujedinjuje. Josip Runjanin, poput bana Jelačića i biskupa Antunovića, nadahnut idejama zajedništva, suradnje, očuvanja vlastitoga i poštivanja tuđega postaje i nama primjer izgradnje i napretka. Runjaninovo porijeklo pokazuje nam koliko smo usko vezani jedni uz druge, koliko nam se putovi isprepliću i u najznačajnijim razinama identiteta, a činjenica da se predstavnici dviju nacionalnih manjina dviju susjednih država okupljaju danas na ovom mjestu govori da su vrijednosti naših velikana i danas žive te nas i dalje opominju i potiču.“.
Tomislav Žigmanov predsjednik DSHV-a izjavio je kako u kulturnom prostoru hrvatske zajednice postoje i one prakse kojima se ukazuje pozitivni primjeri u hrvatsko-srpskim odnosima, kojih je daleko više od onih negativnih: „S ponosom ističem činjenicu da u kulturnom prostoru hrvatske zajednice postoje i one prakse s kojima se ističu pozitivni primjeri u hrvatsko-srpskim odnosima, kojih je daleko više od onih negativnih. Čuvajući i razvijajući svoje identitetske sastavnice, svjesno nastojimo afirmirati i sve ono što je na pozitivan način povezivalo i povezuje hrvatski i srpski narod. (...) Dolazak gospodina Pupovca dokaz je naše dugogodišnje bogate i plodne suradnje između srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, naših političkih i drugih nacionalno-manjinskih institucija. Čini se kako nije preuzetno reći da bi iz naših suradničkih iskustava mogli neke prakse preuzeti i najviše razine vlasti dviju država. 
Jer, međusobno uvažavanje, otvorenost i posvećenost međusobnom dobru jesu načela po kojima se odvija naša suradnja, koja još uvijek nije dovoljno vidljiva ni podržana. Na koncu, dopustite mi da i ovdje istaknem očekivanje da će hrvatska zajednica, okrenuta i zauzeta za napredak i prosperitet Republike Srbije, nastaviti uspješno rješavati sve izazove pred kojima se nalazi, među kojima je najveći uključenost u procese donošenja odluka i to na svim razinama – od republičke do lokalne i to na način kako je to riješeno na pokrajinskoj razini i razini grada Novog Sada: u dobroj vjeri i na partnerskoj osnovi, radi dobra pripadnika hrvatske zajednice.“, rekao je Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a.
Milorad Pupovac predsjednik SNV-a, istaknuo je kako Hrvatima u Srbiji želi da se u svakoj prilici mogu okupljati i pjevati svoju nacionalnu himnu, koju im je u baštinu ostavio Runjanin „Na ovom mjestu osjećam naročit osjećaj iz dvaju razloga: zato što sam ovdje prvi put, drugo zbog toga što stojim ispred groba jednog velikana iz razdoblja velikih vremena i velikih ljudi u hrvatsko-srpskim odnosima; hrvatsko-srpskim stremljenjima, kada, unatoč razlikama, zajednički ciljevi – u prvom redu sloboda, uzajamno poštovanje i sloga da se dođe do narodnih sloboda – jesu povezivali ljude do tog razmjera da su zajedno pjevali, zajedno sklapali ono što će ostati trajnim obilježjem njihovog nastojanja, a to je sloboda i za Hrvate, sloboda i za Srbe, sloboda za sve s kojima smo ovdje živjeli. Mnogo je takvih u povijesti Hrvata i Srba u Hrvatskoj i Srbiji.
 Nažalost, dosta je i onih koji su dijelili Hrvate i Srbe. Koji su, ne samo dijelili, nego što je posebno teško, nanosili teške ozljede, teška stradanja – bilo Srbima, bilo Hrvatima. Hrvati u Srbiji pripadaju onim narodima koji nisu imali samo ljude koji su dijelili nego i ljude koji su povezivali. Josif Runjanin je jedan od takvih. Mi Srbi iz Hrvatske zbog toga s posebnom pažnjom dolazimo na ovakva mjesta.“, rekao je u svom obraćanju Pupovac, predsjednik SNV-a.
Josif Runjanin Vinkovci (08.12.1821.- Novi sad 02.02.1878. ) bio je skladatelj, a po zvanju časnik Habsbuške monarhije a od 1867. godine Austrougarske. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima nakon čega se odlučio na vojno zvanje. Glazbeno obrazovanje stekao je u Glini. U Hrvatskoj je upamćen najviše po tome što je uglazbio pjesmu Antuna Mihanovića "Horvatska domovina", koja je 1891. godine proglašena hrvatskom himnom pod naslovom "Lijepa naša domovino".
 
Powered by WordPress.