Znanstveni kolokvij „Društveni i politički život Hrvata u Tavankutu između dva svjetska rata (1918. – 1941.)“

Vijesti
Typography

LXVII. Znanstveni kolokvij Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata  na temu Društveni i politički život Hrvata u Tavankutu između dva svjetska rata (1918. – 1941.) je održan u petak, 6. studeni 2020. godine, u dvorani HKPD Matija Gubec u Tavankutu.  

Predavanje je održao Vladimir Nimčević, MA povijesti.
Tijekom izlaganja na kolokviju je prikazan društveni i politički život u Tavankutu koji je poslije Prvoga svjetskog rata doživio procvat. Usko je povezan s radom Bunjevačko-šokačke stranke i Hrvatske pučke seljačke stranke, koje su u Tavankutu imale svoje pristaše. Između pristaša BŠS-a i HPSS-a postojala je suradnja i ona je stvorila preduvjete za utapanje BŠS-a u Hrvatsku seljačku stranku 1926. Ubrzo nakon toga HSS počinje širiti svoju partijsku mrežu u Tavankutu. 
Prekretnicu u društvenom životu Tavankuta predstavlja osnutak ogranka Seljačke sloge (organizacije HSS-a), koja je do početka 1927. okupila blizu 300 članova i dokazala da su „Tavankut, Čikerija i Mirgeš jake kule hrvatske misli kako na političkom, tako i na prosvjetnom polju“. Konačno, Tavankut je ušao u red naprednih hrvatski sela kada je dobio Hrvatski seljački dom 28. kolovoza 1939. Prvi predsjednik doma bio je Filip Skenderović. Drugi svjetski rat i komunistička diktatura su korjenito promijenili političke i društvene prilike u Tavankutu
Kolokvij je održan uz sve propisane protuepidemijske mjere
 
Powered by WordPress.