U Beregu održan sastanak čelnika hrvatske manjine, roditelja i ravnateljice: Upitna nastava na hrvatskom jeziku

Vijesti
Typography

Osnovnu školu “Moša Pijade” u Beregu, prvog dana nove školske godine, 3. rujna, posjetili su veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednik Izvršnog odbora HNVa Darko Sarić Lukendić i savjetnica predsjednika HNVa za razvojne projekte Jasna Vojnić.           

Iako je situacija i dalje neriješena te djeca, kao ni roditelji ni ravnateljica, još uvijek ne znaju na kom jeziku djeca pohađaju nastavu, roditelji će biti primorani po treći puta oformiti svoje mišljenje te se javno o njemu i očitovati.
Sistem obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji proširen je u ponedjeljak otvorenjem novog obrazovnog profila na hrvatskom jeziku u subotičkoj Medicinskoj školi, ali problemi su iskrsli s pokretanjem hrvatskog odjela u mjestu Bereg.
Od 3. rujna trebao je u osnovnoj školi „Moša Pijade“. s nastavom započeti odjel prvašića koji bi nastavu slušao na hrvatskom jeziku. Od osmero roditelja i staratelja prvašića njih sedmero se isprva izjasnilo za to. Međutim, većina njih je u međuvremenu, promijenilo mišljenje te zatražilo da njihova djeca krenu na nastavu na srpskom jeziku.
Rješenje nije pronađeno niti na zatvorenom ponovnom sastanku ravnateljice i roditelja te predstavnika hrvatske zajednice. „To je suprotno obećanjima koje smo dobili od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“, izjavio je predjsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. 
 „Vjerujemo da će Republika Srbija osigurati sve potrebne preduvjete za pokretanje nastave kako na srpskom tako i na hrvatskome jeziku. Za mene nije upitna škola na hrvatskome jeziku, ona će se zasigurno održavati no upitan je broj polaznika te škole“, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća darko Sarić Lukendić.
 
Powered by WordPress.