Nacionalni savjet bunjevačke nacionalne manjine obilježio jedan od četiri nacionalna praznika

SUBOTICA U SRCU
Typography

Svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, Nacionalni savjet bunjevačke nacionalne manjine obilježio je 26. studeni jedan od četiri nacionalna praznika - Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena.   

 

            

Svečanosti su nazočili Igor Mirović, predsjednik Pokrajinske Vlade, izaslanica predsjednika Republike Srbije Stanislava Pak Stanković, Gojko Radić, savjetnik premijera Srbije, Mihalj Njilaš, potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine, Nebojša Kuzmanović i Đorđe Vukmirović, pomoćnici pokrajinskog tajnika za kulturu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predstavnici bunjevačkih institucija i udruga.
Pozdravljajući nazočne premijer Pokrajinske Vlade Igor Mirović naglasio je da u povijesti današnje Vojvodine nema značajnijeg događaja od Velike narodne skupštine, niti važnijeg datuma od 25. studenog 1918, kada je ona održana.
„Slobodarski duh Srba i Bunjevaca tih burnih novembarskih dana poslednje godine Prvog svetskog rata bio stopljen u jedno, a predvodile su ih dve grandiozne ličnosti - Jaša Tomić i Blaško Rajić. Ne sme se umanjiti ni značaj drugih znamenitih istorijskih ličnosti, koji se ređe pominju i o kojima se manje zna - tog  25. novembra 1918. među onima koji su ispisali zlatnu stranicu zajedničke istorije Srba i Bunjevaca, našlo i sedam žena Milica, žena Jaše Tomića, Marija Jovanović, Anastazija Manojlović i Bunjevke Mara Malagurski, Katica Rajčić, Olga Stanković i Manda Sudarević. Sve to više nego rečito govori o istorijskoj prekretnici koju je veliki događaj doneo, kao i o novom, demokratskom duhu jednakosti, ravnopravnosti i međusobnog poštovanja, koji je Velikom narodnom skupštinom počeo, a takav duh krasi i današnju Vojvodinu, ujedinjenu u nizu različitosti koje se moraju čuvati. To što Bunjevci upravo 25. novembar danas slave kao jedan od svojih nacionalnih praznika, svedoči i o vizionarstvu Blaška Rajića, o njihovoj nepokolebljivoj doslednosti i uzvišenoj odanosti zavetu velikih predaka. 
Predsjednica Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić je ovom prigodom između ostalog rekla “Kao što je predsednik Pokrajinske Vlade rekao, postoje dani u koje se mogu spakovati vekovi, tako je u ovo veče spakovano 330 godina našeg postojanja na ovim prostorima i veliki 25. Novembar. Mi Bunjevci nemamo poput drugih naroda ni sliku, ni trg, ni spomenik, koji bi nas i druge podsećao na velikane i velike događaje o kojima govorimo. Naš spomenik je u našim srcima i na usnama svakod deteta koje uči bunjevački, članovima nacionalnog saveta, udruženjima, ljudima.“
Powered by WordPress.