U gradu Subotici i dalje bez predstavnika hrvatske zajednice u vlasti

SUBOTICA U SRCU
Typography

Na trećoj sjednici Skupštine grada Subotice, održanoj 5. studeni u Velikoj vijećnici Gradske kuće, koje su se ticale formiranja Povjerenstva za predlaganje naziva ulica, Povjerenstva za postavljanje i održavanje javnih spomenika predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i vijećnika u Skupštini grada Subotice Tomislav Žigmanov izrazio je nezadovoljsvo zbog izostanka predstavnika hrvatske zajednice.  

„Kada je u pitanju rad lokalni tijela vlasti koji se tiče indetitetskih odrednica onoga što ima izravno veze sa kulturom nacionalnih zajednica onda su rješenja koja bilježimo kao standardi u zemljama koje imaju razvijene multikultularne politike, koje baštine određene standarde konzesualne demokracije da u ova tijela budu ukljućeni i pripadnici oni manjina kojih se neposredno tiče bez obzira na određenu konstalaciju kade je u pitanju distribucija moći u tjelima vlasti.
Konkretno bilo je za očekivati da i pripadnici hrvatske zajednice budu prisutnu u prva dva povjerenstva bez obzira dali smo dio vladajući ili pak ne. 
Bojim se da ove odluke nisu ni na fonu onogo o čemu se intezivno razgovara kada je u pitanju ispravak onoga što Republika Srbija nije u svojoj primjeni, međunarno preuzeta obveza kada je  riječ o članku 9. Međudržavnog sporazuma između Srbije i Hrvatske, koji treba osigurati sudjelovanje predstavnika hrvatske zajednice u odlučivanju. 
Aleksandar Vučić, predsjednik Republike i SNS-a, rekao je u kolovozu da će se to ispraviti. Međutim, ova praksa ne slijedi tu vrstu aktivnosti i žalimo što se to nije dogodilo. Oni koji su donijeli ove odluke ne moraju biti upoznati s tim, prije svega mislim na SVM, SNS kao stožerna stranka morala je voditi računa o ovome.
Kad govorimo o budućoj suradnji, morat ćemo to spomenuti, bez obzira na to što će se smatrati da vlast ne hvalimo dovoljno. Jednostavno, isključiti predstavnike zajednice koja je brojčano velika za sudjelovanje u izravnoj vlasti pogreška je na koju ćemo morati ukazati.“, kazao je Tomislav Žigmanov.
Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor izjavio je – reagirajući na konstataciju izrečenu sa skupštinske govornice o „neuključenosti predstavnika hrvatske nacionalne zajednice“ u tim skupštinskim savjetima i povjerenstvima – da je imao potrebu da se, u svojstvu predlagača akta, obrati zbog toga što je i Skupština grada Subotice predstavničko tijelo gdje se iznose i politički stavovi.
„Obzirom na to da sam ne samo ja, kao  predlagač akta, nego i cijela koalicija na gradskoj razini optuženi da smo diskriminirali hrvatski narod, želio bih najoštrije to demantirati i reći da to niti je bila namjera, niti je to bio cilj, niti je do toga došlo. Podsjetit ću da sam ja vjerojatno prvi predsjednik gradske skupštine koji se s ove govornice u povodu obilježavanja Dana grada obratio i na hrvatskom jeziku. 
Jednako tako, a bilo je već riječi o tome, usprkos protivljenju bunjevačke nacionalne zajednice i gradonačelnik i ja bili smo prisutni na otkrivanju biste biskupu Ivanu Antunoviću. Položaj hrvatske nacionalne zajednice neće zavisiti od toga hoćete li imati člana u ovim povjerenstvima ili nećete. Ukoliko je bilo toliko bitno da imate člana, postojala je mogućnost da u razgovoru s gradonačelnikom ili sa mnom dođemo do jednog kompromisnog rešenja. Mislim da ovo nije u interesu ni hrvatske zajednice, ni Skupštine, ni DSHV-a, niti bilo koga drugog“, istaknuo je Bálint Pásztor.
Naveo je da je poznato da Skupština grada ima stalne i povremene odbore, da su u stalnim odborima predstavnici svih vijećničkih skupina koje su osvojile mandate i da članove u povremenim povjerenstvima, o kojima se trenutačno raspravlja, delegiraju samo vijećničke skupine koje su dijelom vladajuće većine.
„Vi želite participirati u vlasti, obnašati dužnosti, imati pogodnosti i privilegije, a da ujedno ne glasujete za neke odluke koje su za vas neprihvatljive. Tako se ne zastupa interes nacionalne zajednice. Vi želite imati privilegije, a ne želite biti u koaliciji sa SNS i SVM, jer imate nešto protiv ne znam koga i ne znam čega. Predlažem da odlučite jeste li dijelom vladajuće većine ili ste oporba. Ne možete desetljećima biti i na vlasti i u oporbi. Ne možete ići na listi oporbenih stranaka, a ujedno očekivati od vlasti da vam rješava probleme. Ne možete biti protiv Aleksandra Vučića, a opet da od tog istog Aleksandra Vučića tražite da vam rješava probleme. Mislim da je prijedlog uravnotežen, mislim da hrvatska zajednica neće biti diskriminirana i mislim da ćemo imati dobre i stalne i povremene odbore, odnosno povjerenstva u ovom mandatnom razdoblju u Skupštini grada“, naglasio je Bálint Pásztor.
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini se povodom sjednice Skupštine grada Subotice oglasio na twitteru: "DSHV ne traži privilegije. Mi želimo biti uključeni u procese donošenja odluka i odgovorno pridonositi obnašanju svega onoga što je sudbina naselja, mjesta, regije i države".
I.Z.
Powered by WordPress.