Gradonačelnik Subotice Bakić posjetio Hrvatski Majur

SUBOTICA U SRCU
Typography

U jedinim mjestom sa hrvatskim predznakom u Republici Srbiji, Hrvatskom Majuru, u nedjelju 6. rujna, sadašnji i bivši stanovnici toga mjesta proslavili su sa svojim gostima blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Križevčanina. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao je imanje Zlatka Gabrića, koji s obitelji živi na salašu u Hrvatskom Majur.u. 

  

Gospodin Gabrić je gradonačelnika i njegovu pratnju, koju su činili načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, direktor „Tržnice“ a. d. Branislav Joka i vijećnik u Skupštini grada Subotice Mitar Samardžić, ugostio na svom imanju, koje je niklo oko salaša starog više od stotinu godina, na kojem se njegova obitelj bavi poljoprivredom, najviše stočarstvom i proizvodnjom mlijeka.

Gradonačelnik Bakić je s pratnjom također prisustvovao proštenju, koje se tradicionalno održava kod „Gabrićevog križa“ koji je 1897. godine podigao Ivan Gabrić, iz obitelji domaćina. Misu na otvorenom služio je velečasni Tomislav Vojnić Mijatov, uz koncelebraciju monsinjora dr. Andrije Anišića i velečasnog Dragana Muharema, župnika crkve Presvetog Trojstva iz Male Bosne. Monsinjor Anišić je posebno pozdravio gradonačelnika Stevana Bakića, naglasivši da je za dvadeset i šest godina održavanja mise na Hrvatskom Majuru, ovo prvi put da je na njoj prisutan gradonačelnik Subotice.
Svečanost na blagdan rimokatoličkog svetitelja Marka Križevčanina, koju je 1994. godine pokrenuo monsinjor dr. Andrija Anišić, svake godine posjete brojni bivši i sadašnji žitelji ove grupe salaša, kojih je u prošlosti bilo i više od dvije stotine aktivnih. Danas svega nekoliko obitelji, poput Gabrića, žive na ovom prostoru.