Inicijativa da ulica u Subotici nosi ime Martina Horvackog

SUBOTICA U SRCU
Typography

Martin Horvacki (188. - 1970.) Subotica. Ove se godine navršava 50. godišnjica smrti Martina Horvackog, jednog od osnivača NK Bačka, najstarijeg nogometnog kluba  osnovanog 1901. godine u Subotici.  

Prvu službenu utakmicu, NK Bačka odigrala je 4. lipnja 1901. godine u Subotici protiv momčadi Mohacsa,u kojoj je pobjedila rezultatom 4:2 i pobjednički započela klupsku povijest. Nastupivši u toj prvoj, povijesnoj utakmici, Martin Horvacki je do kraja života ostao vjeran kluba, a kasnije kao dužnosnik kluba koji je aktivno sudjelovao u njegovom radu od 1906. Godine  do 1939. godine.
Na toj debitantskoj utakmici za momčad Bačke su nastupili: Štamec, Kozla, Konc, Silberleitner, Mamužić, Horvacki, Hegediš, Ostrogonac, Gruber, Vagner i Omerović. 
Martin Horvacki je bio predstavnik Subotice na Osnivačkoj skupštini Nogometnog saveza Jugoslavije 1919. godine u Zagrebu i potpredsjednik Subotičkog nogometnog saveza osnovanog 3.10.1920. godine. On je imao dovoljno snage da pored obveze rada u klubu prihvati organiziranje Subotičkog podsaveza 1920 godine. Bio je izabran na dužnost dopredsjednika do 1925. godine a kasnije tajnik podsaveza Subotičkog sporta.
U tim godinama Subotički podsavez je razvijo veliku aktivnost oko popularizacije nogometa i osnivanje novih nogometnih klubova u Subotici i okolici. U to vrijeme na inicijativu Subotičkog podsaveza organizirane su susreti reprezentacija gradova: Zagrebom, Splitom, Osijekom, Beogradom, Novin Sadom i drugim gradovima. 
Do svoje duboke starosti Martin Horvacki je pratio rad u nogometu,a naročito u “Bačkoj” nažalost nije dočekao proslavu 70-godišnjice osnivanja “Bačke”. Povodom proslave 50 godišnjice nogometnog saveza Jugoslavije 1969 godine Martin Horvacki je dobio zlatnu plaketu kao naj veće priznanje nogometnog saveza Jugoslavije za dugogodišnji plodonosan rad. Nazivanjem  jedne ulice u Gradu Subotica nešto je najmanje što bi grad mogao učiniti za Martina Horvackog jednog od osnivača NK Bačka i za dugogodišnji rad u športu. 
D. P.