Intervju: Mirko Mlinkov, predsjednik Udruženja odgajivača sitnih životinja Subotice

SUBOTICA U SRCU
Typography

Zadnje nedjelje mjeseca studenog organiziramo našu tradicionalnu izložbu koja je ovaj put 35-a po redu a u sklopu nje organizira se se i 61-i državni šampionat ptica. Na samoj izložbi izloženo je nepunih 2000 eksponata   

Za početak razgovora Vas molimo da se predstavite i osim što obavljete funkciju predsjednika Udruženja, što su vam interesovanja?
Predsjednik sam udruženja odgajivača sitnih životinja grada Subotice, pored uzgoja ptica kojim se ja bavim tj papagaja koji su moji ljubimci bavim se jos aktivnim igranjem šaha za HAŠK Zrinjski, šahovski sudac sam Republičke lige. Bivši nogometnii sudac Republicke lige. Vatrogasac DVD Matica Subotica, takođe i vatrogasni sudac. Nogomet u 56-oj godini života igram za dušu 3-4 puta tjedno na male goliće. Tako da pored svih obveza nađe vremena i za papagaje. 
Moram i da se zahvalim svojim pticama, jer sam preko njih upoznao neke ljude koje možda nikada ne bih upoznao, a i dan danas traje to drugarstvo i druženje.
 
Molimo da približite načim čitateljima Udruženje odgajivača sitnih životinja Subotice, Koji vam je bio prvotni cilj osnutka? Koliko Udruženja ima članova? 
Prvobitni cilj udruženja bilo je druženje sa istorodnim klubovima i društvima iz okoline a posle i šire, Republike Srbije i inozemstva. A pošto je klub rasao, krenuli smo sa izlaganjem naših ljubimaca na raznim izložbama u Republici Srbiji kao i inozemstva. Naravno kako ti odlaziš nekome u goste i donosiš eksponate tako i oni dolaze kod tebe i praktično sa tim dižemo jednom drugom rejting. Udruženje broji oko 200 članova.
 
Približite našim čitateljima 35. Izložbu sitnih životinja koju ste organizirali, koliko je bilo izlagača, što je bila atrakcija ove izložbe?
Zadnje nedjelje mjeseca studenog organiziramo našu tradicionalnu izložbu koja je ovaj put 35-a po redu a u sklopu nje organizira  se i 61-i državni šampionat ptica. Na samoj izložbi izloženo je nepunih 2000 eksponata. Posjetitelji su između otalog mogli vidjeti: golubove, papagaje, kanarince, ali i druge vrste ptica, kao i kunići. Međutim, novina ove godine je odjeljak teraristike i akvaristike, a najveću pažnju, naročito djece, izazvale su vjeverice.
Sve životinje su lijepe na svoj način, sve zavisi ko šta voli i čime se bavi. Ovom prilikom zahvalio bi se određenim ljudima, na prvom mjestu gospodinu Boni Laslu koji je za nas uradio veliku stvar i ustupio nam dio hale gdje smo mi mogli da izložimo naše eksponate. Bez njegove pomoći ne bi mogli to realizovati. 
Zahvaljujem se Gradskoj upravi koja je podržala ovu izložbu i gradonačelniku gospodinu Bogdanu Labanu koji je poslao svog izaslanika člana Gradskog vijeća gospodina Srđana Samardžićaa koji nam je ujedno i otvorio izložbu. Zahvaljujem se i generalnom sponzoru kompaniji „Gebi“ iz Čantavira koji nam je donirao hranu za eksponate. Zatim veterinarskoj kući „Veterinar“ gospodina Tikvicki Grge koji je brinuo o zdravlju naših eksponata i rasadniku „Konika“ koji ukrasio izložbeni dio prostora hale. Posebno ili najviše se zahvaljujem našim članovima koji su dali nemerljiv doprinos da ova izložba izgleda ovako kako jeste. Hvala i svima koje nisam spomenuo a dali su doprinos da ova izložba uspe.
 
Pobrojte nam nagrada i priznanja na raznim  izložbama koja su primili vaši članovi?
Priznanja, nagrada i zahvalnica bilo je raznih kako u Republici Srbiji tako i van naših granica u inozemstva, gdje smo prošle godine na svjetskom prvenstvu koje se održalo u Italiji imali svjetskog prvaka.
 
U narednom periodu koji su vam planovi koje želite realizirati?
U narednom periodu želja nam je da animiramo mlađu populaciju koja čini mi se od ove poplave računara i telefona jednostavno su izgubili taj osjećaj bavljenja sa određenim vrstama životinja. Ali to je valjda tako vrijeme tako da ćemo probati uraditi sto je moguće da ima što više mladjih clanova u nasim redovima, jer na mladjima svet ostaje.
 
Na koji na način se finansirate? Koliki je proračun Udruženja?
Finansiranje je isključivo od članarina.
 
Ako neko želi postati Vaš član, što treba napraviti?
Našim članom nije teško postati, treba samo doći u naše prostorije ili javiti se na telefone koje su poznate podnosiocu ovoga razgovora.
Zahvaljujem se snimatelju ovoga priloga koji je uložio veliki trud i svoje vrijeme da bi vam pokazao i dočarao ovu nesvakidašnju izložbu a on se zove Ifković Zlatko. Hvala još jednom svim prijateljima i odgajivačima.
 
Razgovarao: Zlatko Ifković