Predstavljamo Mayu Kovač, slikarku iz Subotice

SUBOTICA U SRCU
Typography

Maya Kovač, slikarka iz Subotice je rođena 1995. godine.  Završila je gimnaziju ,,Svetozar Markovic" u Subotici, 2014.godine i  Akademiju umetnosti u Novom Sadu, 2018. godine, odsek grafika.   

Za početak razgovora se predstavit i približite našim čitateljima kada ste se počeli baviti likovnom umjetnošću, šta je na Vas utjecalo? 
Ne računajuci dečije crteže iz detinjstva, ozbiljnije sam se zainteresovala za likovnu umetnost u 2. razredu srednje škole.  Tada je u gimnaziju došao profesor Miroslav Jovančić, koji nam je predavao likovnu kulturu. On nam je dao zadatak da crtamo male crteže u većem broju takozvani sketchbook i  to je ocenjivao, a naravno usput je predavao i teoriju na vrlo zanimljiv način. Uglavnom, obzirom da mi je profesor ukazao da sam možda talentovana, na kraju 2. godine sam odlučila da želim da upisem Akademiju umetnosti i to slikarstvo. 
Preko leta sam crtala i nakon što su me roditelji podržali u toj ideji, odlučila sam da odem u Likovni susret sa tim crtežima i  pitam profesora Jovančića da li bi pristao da mi drži pripremne časove za Akademiju. 
Nisam išla uzalud i uskoro sam počela da pohađam časove tamo. Pripremni časovi uključuju crtanje studija tj.crtanje ugljenom ljudske figure i portrete u prirodnoj veličini i donošenje malih crteža koje sam radila kod kuće.
Posle nekog vremena su profesor Jovančić i njegova žena Jasmina Jovančić, koja je takođe pedagog i umetnik, shvatili da bi mi bolje ležala grafika nego slikarstvo.
Obzirom da su odlični mentori, poslušala sam ih i preusmerila želju da upišem slikarstvo na grafiku. Ta želja mi se ispunila i nakon pohađanja časova kod dotičnih profesora tokom 3. i 4.r azreda srednje škole, uspela sam da upisem grafiku iz prvog pokušaja. Trud se isplatio.
 
Približite našim čitateljima kojom tehnikom slikate i koje su teme? 
Obzirom da je za grafiku, koju sam završila na Akademiji potrebno mnogo opreme npr. štamparska presa, kiseline za razne grafičke tehnike, štamparske boje i praktično čitav atelje, od kada sam diplomirala sam prestala da se bavim grafikom ali se desila jedna interesantna stvar. Moja grafika je objavljena u časopisu za mlade ,,Kužiš ?!" koji izlazi u okviru Hrvatske riječi. Kada sam otišla da odnesem dotičnu grafiku u redakciju, upoznala sam Josipa Horvata , predsjednika Cro Art likovne udruge iz Subotice koji mi je dao svoju vizit kartu, a nakon toga sam ubrzo počela da učestvujem u likovnim kolonijama Cro Art-a i postala redovni član.
Zahvaljujući tome sam se preusmerila na slikarstvo i uživam u slikarstvu, zadovoljstvo je biti član Cro Art-a, a to podrazumeva ići na kolonije i slikati tamo, putovati, upoznavati nove ljude...
 
Što je za Vas slikarstvo? 
Sve u svemu, za mene je slikarstvo nešto u čemu uživam, a pretežno radim tehnikom akril na platnu. Nikada se ne vezujem samo za jedan moti v,uvek se trudim da publici tj ljudima koji će to videti na kraju, donesem nešto novo i neobično. 
Slikala sam na kolonijama sove, paprike, Ženski strand na Paliću, svašta nešto.
 
U tijeku je Vaša samostalnu izložbe u Café Grunf u Subotici. Dali ste imali do nje samostalnu izložbe, i na koliko ste izložbi sudjelovali? 
Izložba u Grunfu je moja prva samostalna izložba, a do sada sam učestvovala samo na jednoj grupnoj izložbi na Otvorenom univerzitetu u decembru 2018, u okviru Cro Art-a, u pitanju je bila Panon art kolonija koja se održava svake godine 
 
Ako netko želi da kupi Vašu sliku, gdje su dostižne i kako vas može kontaktirati? 
Ukoliko ste zainteresovani za moje slike ili grafike možete me kontaktirati na email Maya6788@gmail.com ili na facebook profilu Kovač  Maya.
Razgovarao. Zlatko Ifković 
Izložba Maye Kovač u Café Grunf u Subotici možete pogledati ovdje na https://youtu.be/d3wkFj70_xE