XII. Dužijanca malenih-"Djeca u Dužijanci 2019" u Subotici

SUBOTICA U SRCU
Typography

U sklopu Dužijance 2008. prvi put je održana manifestaciju koja nosi naziv Dječja Dužijanca ili Dužijanca malenih. Smotra dječjeg folklora Dužijanca malenih održala se 1. i 2. lipnja. U subotu 1. lipnja u dvorani OŠ "Ištvan Sečenji" u Subotici na programu su bile zabavno edukacijske igre na temu običaja Dužijance, nastup dečji folklorni skupina i predstavljanje malog banadaša i bandašice,     

a sljedećeg dana, u nedjelju, sudionici su prisustvovati svetoj misi zahvalnici u katedrali Svete Terezije Avilske.

XII. Dužijanca malenih „Djeca u Dužijanci 2019" održala se  u organizaciji HKC „Bunjevačko kolo“ dvanaesti put po redu  1. i 2. lipnja 2019. u Subotica. U subotu 1. lipnja u dvorani OŠ „Sečenji Ištvan posjetitelji su vidjeli zabavno edukacijske igre na temu običaja Dužijance : prva igra: oblačenje risara i risaruše, druga igra: risarski ručak, treća  igra: slagalice, četvrta igra: igra praćkom, peta igra: napuni lončić vode za risara, šesta igra: zakuvavanje lakumića. Takmičari su bili učenici Osnovnih škola iz Subotice: OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Ivan Milutinović, OŠ“Jovan Mikić“, OŠ Matko Vuković“, OŠ „Sečenji Ištvan“ i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ . Nastupile su folklorne skupine iz Subotica HKC „Bunjevačko kolo“, OKUD „Mladost“, HKPD „Đurđin“ iz Đurđina i HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta  
Tijekom programa predstavljeni su ovogodišnji Ovogodišnja mala bandašica je Petra Ivković Ivandekić, dok je za malog bandaša izabran Matija Matković a sljedećeg dana, u nedjelju, sudionici su prisustvovati svetoj misi zahvalnici u katedrali Svete Terezije Avilske.
XII. Dužijancu malenih „Djeca u Dužijanci 2019" možete pogledati ovdje na http://www.hnl.org.rs/nova/videos/2175-xii-duzijanca-malenih-djeca-u-duzijanci-2019-u-suboticiu snimki koja traje 34 minute.
I.Z.
U snimki ovdje na https://youtu.be/P1hG4j--I4Y možete pogledati Smotru dječjeg folklora Dužijanca malenih „Djeca u Dužijanci 2018"
 
Smotra dječjeg folklora Dužijanca malenih „Djeca u Dužijanci 2018" održala se  u organizaciji HKC „Bunjevačko kolo“ jedanaesti put po redu  16. i 17. lipnja 2018. u Subotica. U subotu 16. lipnja na središnjem Gradskom trgu posjetitelji su vidjeli zabavno edukacijske igre na temu običaja Dužijance : prva igra: oblačenje risara i risaruše, druga igra: risarski ručak, treća  igra: slagalice, četvrta igra: igra praćkom, peta igra: napuni lončić vode za risara, šesta igra: zakuvavanje lakumića. Takmičari su bili učenici III. IV. rezreda Osnovnih škola iz Subotice, a pobjednik natjecanja je OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta, koja je dobila kompjutor za osvojeno prvo mjesto.  
Tijekom programa predstavljeni su ovogodišnji mladi banadaš Marijan Rukavina i bandašica Kristina Šarčević, a sljedećeg dana, u nedjelju, sudionici su prisustvovati svetoj misi zahvalnici u katedrali Svete Terezije Avilske.