Predstava "Č'a Grgina huncutarija" u Subotici

SUBOTICA U SRCU
Typography

Poštovani,obaviještavam vas da će predstava dramskog odjela HKC "Bunjevačko kolo" , Č'a Grgina huncutarija, biti održana 31.03.2019. godine u Narodnom kazalištu Subotica, sa početkom u 19.30 sati."Č'a Grgina huncutarija" je predstava koja je više puta nagrađivana, a na repertoaru Narodnog kazališta se našla 9 puta.    

A kako je Č’a Grgina huncutarija, od kada je tekst za ovu komediju napisao Đuro Francišković, dospjela do današnje publike i to u novom ruhu? Naime, prigodom ponovnog formiranja dramske odjela u Bunjevačkom kolu, jedna struja je bila za suvremeno, više avangardno amatersko kazalište, dok je druga, ona koja pamti stare dobre bunjevačke predstave u kojima su glumili Katarina Bačlija, Geza Kopunović, Eržika Kovačević, bila za to da se jedan od tih starih tekstova obradi. Prevladala je druga opcija, te je, s obzirom na to da su stari tekstovi za današnje vrijeme usporeni, Marjan Kiš odlučio napisati novi tekst na postojećoj matrici.
Predstava Č’a Grgina huncutarija je do sada izvedena dvadeset osam puta,a gledalo je do sada više 4000 gledatelja. Nalazi se na repertoaru subotičkog i somborskog kazališta, igrana je u Lemešu, Maloj Bosni, Starom Žedniku, kao i na Festivalu hrvatskih amaterskih kazališta iz dijaspore u Hercegovcu u Hrvatskoj.
 MARJAN KIŠ slavi jubilej, 35 godina rada u kulturi grada Subotice
MARJAN KIŠ, rođen je u  Subotici 14.01.1961. Ove godine slavi jubilej, 35 godina rada u kulturi grada Subotice. Započeo je u rad u kulturi u Radio Subotici travnja  1981.g sa humorističkim radio serijalom GAZDAČKA FAMILIJA („BUNJEVAČKA DINASTIJA“) u okviru Omladinskog programa,  humoristički prikaz o životu Bunjevaca. (tekst,  režija interpretacija)  oko 300 epizoda.
Nakon toga isto u Radio Subotici radi radio dramu - serijal MALI JENDEK o životu na subotičkim salašima (tekst i režija, bunjevački) u 250 epizoda sa poznatim subotičkim glumcima Katarinom Bačlijom, Aleksandrom Ugrinovim, Đorđem Rusićem, Sabo Ferencom.
Na CITY RADIO TV radi humoristički radio  serijal ŠEVA kao autor i voditelj 400 emisija. 
Na lokalnoj CITY TV – autorska emisija sa odlascima na teren i dolaskom gostiju u studio „DVA–TRI GOSTA I DOSTA“ (o životu običnih, ali malo poznatih subotičana, sa interesantnim pričama, i običajima)   oko 120 emisija. Na CITY TV autor  i režija serijala ČIČAK koji  na humoristički način govori o aktuelnim događajima u gradu i okolini 280 emisija.( bunjevački)
Autor teksta i režija za humoristički igrani televiziski serijal ŠKRIPI ĐERAM  od 13 epizoda od po 45 minuta, koji je prikazan RADIO TELEVIZIJI VOJVODINE, SUPER TV SUBOTICA, YU EKO SUBOTICA, CITY TV SUBOTICA. 
Autor teksta i dela melodija za dečiji  muzički CD“ KLINCIJADA“ sa 14 kompozicija, koji je izdala predškolska ustanova NAŠA RADOST iz Subotice.
Kompozicija sa ovog CD-a AL SAM RĐAV emitovana je u emisiji MUZIČKI TOBOGAN Na RTS 1, a dobila je nagradu na DJEČIJEM SPLITSKOM FESTIVALU ( zavičajni program). Sa ovog CD-a kompozicija „ KLINCIJADA“ je himna  istoimene dečije kulturne manifestacije predškolske dece. Kompozicija „ ZOO PALIĆ“ je himna palićkog zoološkog vrta, a kompozicija „ ČITAJ,SKITAJ“ je himna istoimene akcije subotičke biblioteke.
MARJAN KIŠ je napisao 13 kompozicija za dičiji festival BUNJEVAČKI PISAMA, a 12 kompozicija za FESTIVAL BUNJEVAČKI PISAMA U SUBOTICI na kojem je dobio  3 treće nagrade, 2 druge nagrade stručnog žirija, 2 PRVE nagrade publike 3 nagrade za tekst
Napisao je dve kompozicuje za subotički festival LJUBAVI I VINA, a na festivalu ZLATNA TAMBURICA U NOVOM SADU  sudjelovao je 5 puta, na kom je dobio  jednu treću nagradu stručnog žirija za kompoziciju i 2 puta drugu nagradu stručnog žirija za kompoziciju. 
MARJAN KIŠ je napisao i postavio na scenu  oko dvadeset kazališnih predstava za djecu među kojima su: KOD DOKTORA, MALI POLITIČAR, POSLIDNJI ŠKOLSKI ČAS, KADA IMAM TALENAT, IĐEMO NA MORE, SNJEŽNA BAJKA, VISOKA POLITIKA, ŽABAC KREKA, DON KORLEONE, BIĆE BOLJE, 
Napisao je i režirao predstave za odrasle ĐUKINO PRELO,  ODE TETA, DALEKO JE SALAŠ, STIPANOVA PRINCEZA, TRI PUT BOG POMAŽE, SKUPŠTINA NA ĆOŠI, NOVI DOKTOR, TAMBURAŠKI OPROŠTAJ, ČA GRGINA HUNCUTARIJA. Neke od predstava su nagrađivane na pokrajinskom  nivou.
Napisao, režirao i interpretirao kroz lik ŽANDARMERISKOG MAJORA PAJE HOZENTROGERA  u serijalu „DIVANI POD TORNJEM“ u kojem se govori o značajnim događajima iz prošlosti našeg grada. Serijal se na TV SUBOTICA prikazuje svaki dan već treću godinu, a na taj način subotičani su mogli čuti  više od 700 priča iz prošlosti Subotice.    
Za 35 godina rada, MARJAN KIŠ najviše je radio humorističke sadržaje popularišući i negujući bunjevački jezik i običaje što dokazuje činjenica da je  bio autor sve zajedno (u prethodno nabrojanim naslovima) više od 2000 što kraćih, što dužih programskih sadržaja.
Trenutno radi u HKC“BUNJEVAČKO KOLO“ kao redatelj dramskog odjela.