Bunjevci obilježili nacionalni praznik i vijek utjelovljenja

SUBOTICA U SRCU
Typography

Svečanom akademijom koja  je počela izvođenjem himne Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pjesme „Podvikuje bunjevačka vila“ u Velikoj vijećnici Gradske kuće, Nacionalni savjet bunjevačke nacionalne manjine obilježio je jedan od četiri nacionalna praznika -Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena održane u Novom Sadu 25. studenog 1918. godine i vijek utjelovljenja Bačke, Baranje i Banata Kraljevini Srbiji.      

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, istaknuo da je prije stotinu godina, zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti naših predaka, rođena sloboda.

„Naš grad, naša Bačka, naša Vojvodina postali su sastavnim dijelom Srbije. Srbi, Bunjevci, Slovaci, Rusini, Rumunji i drugi narodi i nacije, izborili su se za svoju neovisnost.
Naša je obveza, odati počast našim sugrađanima koji su odlučno, bez kalkulacija donijeli odluku da 25. studenog 1918. godine sudjeluju na Velikoj narodnoj skupštini i daju svoj glas o utjelovljenju Bačke, Banata i Baranje slobodarskoj Srbiji. 
Danas su druga vremena u odnosu na 1918. godinu. Politika našeg predsjednika Aleksandra Vučića nije voditi ratove, nego živjeti u miru. Graditi bolju budućnost za našu djecu. Zbog njih moramo biti svjesni da je najveća vrijednost biti čovjek“, podsjetio je Bogdan Laban. 
Predsjednica Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić rekla je da je jedna od osnovnih poruka ove godine - da su Bunjevci još uvijek tu.
U ime predsjednika Vlade AP Vojvodine Igora Mirovića prisutnima se obratio profesor dr. Zoran Milošević. Direktor Ureda Nacionalnog savjeta za suradnju s Rusijom i Kinom, Nedeljko Tenjović, prenio je pozdrave bivšeg predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića koji se s velikim uvažavanjem odnosio spram bunjevačkog naroda.
Na svečanoj akademiji, Nela Ivić je čitala odlomak iz priče „Ni mrtva u tuđini“ Mare Đorđević Malagurski, a Tihomir Vrbanović i Dušan Ivić govore Jaše Tomića i Blaška Rajića. Prikazan je dio dokumentarnog filma „Velikani srpske Vojvodine“, dok su u programu sudjelovali još Subotički tambraški orkestar i KUDŽ „Bratstvo“.
 J.D.