Obilježen „Dan Velikog prela“

SUBOTICA U SRCU
Typography

Jedan od četiriju nacionalnih praznika bunjevačke nacionalne manjine-„Dan Velikog prela“, obilježen je na Marin, 2. veljače restoranu „Spartak“. U okviru svečanosti, po tradiciji, izabrana je najljepša preljska pjesma, kao i najljepša prelja. Organizator manifestacije bio je Nacionalni savjet bunjevačke nacionalne manjine             

                                 

Za najljepšu prelju je ove godine izabrana Ivana Dulić, Jovana Vidaković je bila prva pratilja, a Maja Antunović druga, što možete vidjeti u video uradku na Yutoobe canalu Hrvatske novine.Najljepšu preljsku pjesmu, po ocjeni prosudbenog povjerenstva napisala je Gabrijela Diklić, a nosila je naziv „Noć marinska“.

„Dragi Bunjevci, svi smo mi ovdje povezani na jedan ili drugi način, zato i jesmo prijatelji, braća, susjedi, kumovi... Dijelimo ovaj prostor tijekom stoljeća, skupa tu živimo, zato su nam i nošnje i igre slične, zato se i veselimo na iste pjesme i ista kola. Ove godine obilježavamo 100 godina od stvaranja Kraljevine SHS koju smo stvarali zajedno, i Srbi i Bunjevci, i svi drugi narodi zajedno s nama. Ponosni smo na ono što su nam preci ostavili, a na nama je čuvati tu tradiciju, nastaviti njihovim putem, kako bi nove generacije bile ponosne i na nas.” , rekao  je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban čestitajući praznik bunjevačkoj nacionalnoj manjini„.
Hrvatske novine vijesti
 
Powered by WordPress.