Veleposlanik Bakota: „Mnogo možemo učiniti za dobrobit građana na obje strane“

SUBOTICA U SRCU
Typography

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota uručio je 24. listopada 2017. godine vjerodajnice predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović predsjedniku Rеpublikе Srbijе Aleksandru Vučiću. Predsjednik Vučić i veleposlanik Bakota izrazili su očekivanje da ćе, usprkos pitanjima koja opterećuju odnose dviju država, biti nastavljen rad na provedbi Dеklaracijе o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja. Obostrano je istaknuto kako je potrebno u cilju razvoja bilateralnih odnosa intenzivirati rad mješovitih povjerenstava za rješavanje otvorenih pitanja te organizirati bilateralne susrete na najvišoj razini. Za svoju prvu zvaničnu posjetu veleposlanik Bakota je izabrao Suboticu iz razloga što u njoj živi najbrojnija hrvatska zajednica u Srbiji.      

 

                      

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota posjetio je Suboticu 26. listopada i ocijenio je da je vrlo bitno da se na suradnju Subotice i pojedinih gradova iz Hrvatske, posebno Osijeka, gleda u kontekstu europske, prekogranične suradnje, jer su mogućnosti fondova i onoga što Hrvatska može ponuditi sa svojim iskustvom i članstvom u EU velike.
„Mnogo možemo učiniti za dobrobit građana na obje strane. Hrvatska može ponuditi svoje iskustvo gradu Subotici, a prvenstveno kada je riječ o realizaciji projekata i korištenju zaista izdašnih fondova EU!“, naglasio je veleposlanik Bakota.
Jedna od tema bilo je i pitanje statusa hrvatske manjine u Srbiji, Vojvodini i Subotici, naveo je Gordan Bakota, i naglasio da je ovdje prepoznato koliko je hrvatska manjina bitna za ukupan život u područjima kulture i gospodarstva, pa iu političkom smislu.
„ Vjerujem da će vremenom doći do pune emancipacije prava hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji. To činimo zajedno i korisno je za obje zemlje. Nacionalne manjine su naše blago i nešto što može biti vrlo čvrsta spona u odnosima između Hrvatske i Srbije“, istakao je veleposlanik Bakota, i dodao da vjeruje da će posjeta predsjednika Aleksandra Vučića predsjednici Kolindi Grabar Kitarović biti što prije realizirana, kao i da očekuje da ažuriraju se aktivnosti radnih skupina na otvorenim pitanjima. 
Gradonačelnik Laban je, obraćajući se medijima nakon sastanka, veleposlaniku Bakoti poželio srdačnu dobrodošlicu i uspješan diplomatski rad, i naveo da se tijekom susreta razgovaralo o društvenim i gospodarskim potencijalima Subotice, položaju hrvatske manjine u Subotici i zajedničkom suživotu svih nacionalnih zajednica u ovom gradu.
„Razgovarali smo io prekograničnoj suradnji i mogućnostima zajedničkog nastupa prema fondovima Europske unije. Bio je to izuzetno srdačan i ugodan razgovor, tim prije što je Gordan Bakota i ranije bio gost Subotice iz koje je ponio lijepe dojmove“, istakao je Bogdan Laban.
 
 
Powered by WordPress.