55 godina likovnog stvaralaštva Cilike Dulić Kasiba

SUBOTICA U SRCU
Typography

U župi Uskrsnuća Isusova u Subotici je 17. rujna  priređena izložba Cilike Dulić, ud. Kasiba i obilježeno 55 godina likovnog stvaralaštva. koja je naivna umjetnica u tehnici slame i slikarica i ilustratorica dječjih slikovnica.       

 

                          

Početkom 60-tih godina prošlog stoljeća uključila se u rad likovne kolonije u Tavankutu, a zatim u likovnu sekciju HKPD „Matija Gubec". Od 1992. godine postala je i članicom obnovljenog Likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo" Subotica. Izlagala je od 1962. godine na brojnim skupnim i autorskim izložbama koje su predstavljale slikarstvo naive i umjetnost u tehnici slame bačkih Hrvata. Ilustrirala je nekoliko dječjih knjiga i slikovnica (n.pr. Božji smiješak - Blažena Marija Propetog Petković, Disnotor i prelo Nedeljke A. Šarčević te zbirku pripovjedaka Balinta Vujkova...). 
Isticala je da je prvu slika koju je stvorila je šandorski most, to je bila pačirska pruga. Prvi  put je izlagala u Tavankutu početkom 1960. godine. Njene slike su ušle u strogo sastavljene antologije izabranih djela jugoslavenske naivne umjetnosti, što je osobito bilo 1970-ih. Djela joj se nalaze u većem broju galerija i muzeja, te u privatnim zbirkama.
Dobitnik je nagrade HNV u području kulture, priznanja "Dr. Josip Andrić".
        Olga Šram je o radu Cilike Dulić rekla: „Slikarstvo Cilike Dulić Kasiba pripada području čiste likovne naive, odnosno izvorne naivne umjetnosti po svom izrazu. Naivna umjetnost ima posebne stilske karakteristike, odnosno elemente po kojima je definiramo kao naivnu umjetnicu i možemo slobodno reći da je jedinstven primjer izvornog umjetnika s našeg područja, iako znamo da su ranih šezdesetih godina još uz nju radile Marga Stipić, a kasnije, početkom 70-tih godina, javlja se još jedna grupa žena: Nina Poljaković, Ana Skenderović, Jela Cvijanov... One su radile veoma kratko, dok je radila Likovna sekcija HKPD „Matija Gubec“, a Cilika Dulić je dokazala svoju vitalnost i potvrdila svoju izvornost, taj svoj neobičan talent koji u njenim slikama progovara potpuno. Naivna umjetnost jest jedan širi pojam, međutim, unutar toga pojavljuju se osobe koje progovaraju potpuno svojim osobnim stilom. To ja ta prepoznatljivost i to je ta originalnost. Razlike između ranijih i kasnijih radova postoje. Jedan umjetnik, bez obzira je li naivac ili je suvremeni likovni umjetnik, se mijenja prema vremenu u kojem stvara. Naiva je 1960.-ih i 70.-ih bila posebno cijenjena i poticana, to je duh toga vremena koji se osjeća u tim slikama. Međutim, novije slike su drugačije. One nemaju toliku crtu izvornosti koju je imala na početku, jer jednostavno je i drugo vrijeme. I možemo reći da se Cilika mijenja u smislu većeg približavanja ilustraciji. Sada su njene slike više ilustrativne, a manje emotivne“.
        Na obilježavanju o likovnom stvaralaštva Cilike Dulić Kasiba su govorili: prof. Tomislav Žigmanov ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Lazar Cvijin predsjednik HKC“ Bunjevačko kolo, Jelena Piuković u ime župljanja župe Uskrsnuća Isusova, Davor Bašić Palković.
Hrvatske novine vijesti
Powered by WordPress.