Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Hrabrost

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 690
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Za činjenje dobrih djela zbilja jeste potrebna hrabrost, a za činjenje zla kukavičluk

Piše: Marina Klara Gerbicz

                           

 

Preljubljeni  „hrabri“ ili pak hrabri narode Božiji, vjerne čitateljke i čitatelji „Hrvatskih novina“, Hvaljeni Isus i Marija! Često ste se kroz život susreli, kroz razne situacije sa tom osnovnom vrlinom zvana hrabrost koju bi svi u sebi trebali i da posjedujemo obzirom da smo je automatski zaprimili jer, „Uistinu Bog nam nije dao duha plašljivosti, nego duha snage, ljubavi i razboritosti“ (II Tim. 1 : 7) no, da li je to zaista tako?! 

Mislim, da li smo je nakon primitka uspjeli i sačuvati svjedočeći to uvijek našom svakodnevnicom ili smo je možda vremenom izgubili, odrekli je se ili smo je pak samo duboko potisnuli prekrivši je poput mračnih, kišnih oblaka, sunce?! 

Koji god da smo od ovih „hrabrih“ ili hrabrih poželjno bi bilo da se na trenutak zamislimo i zapitamo jer, ako smo „hrabri“ onda bi trebalo da se mjenjamo obzirom da naša hrabrost leži u duhu časti bez koje u Rajsku Zemlju teško da može ići. Pošto je hrabrost dugina kockica koja povezuje misli, riječi i djela u jednu cjelinu kao skup šarenih kockica koje čine prelijepu Sliku sastavljenu od našeg Veličanstvenog i Slavnog Umjetnika.

 Hrabrost doista nije lako zadržati, teško ju je uvijek posjedovati ali ju je zato prelako izgubiti, jer u ovom nemilosrdnom svijetu u kojem knezuje sotona je puno lakše biti ne hrabar nego hrabar. Vrlo teško ju je sačuvati baš poput kormila u barci koja se stalno ljulja i prevrće na ovom uzburkanom moru ili poput ključeva u džepu pocjepanih farmerki, ali je to ipak moguće postići uz velik trud, odricanje i žrtvu, jer Njemu je sve moguće i On je neprestalno uz nas, On Koji nam daje snagu, ljubav, razboritost i vjeru što nam je i potrebno da bi ostali hrabri do konca našeg ovog jednodimenzialnog putovanja. I sada još samo fali da ispravno znamo protumačiti tu hrabrost u njenoj pravoj biti, pa što bi to onda bila ona? Kako bi je opisali, što bi rekli? Možda da hrabrost znači ne biti u strahu?! 

Mjenjati se na bolje!

Ako da, onda je pogrešno. Jer naime, hrabrost znači unatoč prividno osjetnom strahu izvršavanje svojih obaveza i dužnosti, svladavanje poteškoća, prelazak preko kamenih prepreka, dosljednost u ispravnosti do cilja iako okolo  bukti vatra i oluja neprestaje. Biti hrabar znači dakle ostati odan Bogu, a suprotstavljati se vjetrenjači zla i nepravde, pobjeđivati duhovnim tjelesno, nadilaziti teške situacije ostajući  dosljedan Istini, ustati nakon pada, reći ne grijehu, izbjegavati pogreške, mjenjati se na bolje, ostati na pravoj stazi u ovoj Suznoj dolini, mrtviti se, prihvatati nepromjenljivo kao poraz, bolest, smrt, nadići svoje slabosti, uzeti kontrolu nad sobom, oprostiti i ne uzvratiti istom mjerom, ljubiti neprijatelje, biti dobar i pošten unatoč protivštinama koje odasvud naviru ma zapravo živjeti svoj poziv u punini zalažući se za pravdu, uzeti svoj križ i slijediti stope Puta, Istine i Života. Za činjenje dobrih djela zbilja jeste potrebna hrabrost, a za činjenje zla kukavičluk. 

A obzirom na naše ljudske slabosti i mane je zato i lakše biti nehrabar tj. plašljivac, kukavica nego hrabar.  Ali hrabrost je ipak ta koju moramo svjedočiti kroz svoje postojanje jer nas ona obogaćuje i čini svojima onako kako nam to Duh Sveti i nalaže. Stoga dragi moji, budimo hrabri i odvažni Kristovi vojnici. Nebudimo slabići, kukavice, jer kukavičluk nas vodi u tamni ponor. Imajmo snage, ljubavi i razboritosti dovoljne za življenje hrabrosti. Uzmimo svoj križ, usudimo se i krenimo smjelo dalje. Zlatna Vrata se otvaraju! „Hrabrost je vrlina na osnovu koje ljudi u opasnosti čine plemenita djela“ (Aristotel), „Tajna slobode počiva u hrabrosti“ (Perikle). Božiji blagoslov sišao na sve vas i ostao vazda s vama!

Opširnije u Hrvatskim novinama broj 43 u tiskanom izdanju strana 2

0

Comments