Bogat program za Dan grada Subotice

SUBOTICA U SRCU
Typography

Ovogodišnji programi proslave Dana grada Subotice održavat će se od 26. kolovoza do 4. rujna i besplatni su za sve posetitelje.
„U četvrtak, 1. rujna, na središnjem gradskom trgu, nastupit Budimpeštansko operetsko kazalište, kao i Peli Barna, rock pjevač i kantautor iz Budimpešte, koji će održati koncert akustične gitare. Za ljubitelje klasične glazbe koncert će, isto večer, zahvaljujući prvenstveno našem sugrađaninu, profesoru violine Milošu Nikoliću, održati Vojvođanski kamerni orkestar. U petak, 2. rujna, subotičkoj publici će se predstaviti grupa 'Perpetuum mobile' i 'Lexingtonu' bend“, najavio je, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, gradonačelnik Subotice mr. Bogdan Laban.


“Namjera nam je bila da angažiranjem ovih izvođača na pravi način zadovoljimo okus svih Subotičana. Obilježavanje Dana grada organizirano je tako da našim sugrađanima omogućimo prisustvo na koncertima, pa će, kao i prethodnih godina, za sve sugrađane koji žive u prigradskim naseljima 1. i 2. rujna, navečer, biti osiguran besplatan prijevoz do grada, kao i njihov povratak.
Za obilježavanje Dana grada ove godine u proračunu planirano je 2,4 milijuna dinara, to je bilo dovoljno, s obzirom na to da se vodilo računa o tome da se, gdje god je to bilo moguće, napravi određena ušteda, i da su neki od sudionika u programu, poput Vojvođanskog kamernog orkestra, Gradu Subotici donirali svoj koncert.
Predsjednik Skupštine grada Tivadar Bunford je na konferenciji za tisak podsjetio da se Dan grada Subotice obilježava svake godine, 1. rujna, u znak sjećanja na 1779. godinu, kada je Subotica dobila status slobodnog kraljevskog grada od carice Marije Terezije.
„Na Dan grada, povodom sjećanja na ovaj svečani događaj od prije 237 godina, srdačno očekujemo goste iz zemlje i inozemstva, kao i naše drage sugrađane. Središnja proslava Dana grada počinje 1. rujna, u 9:30 sati, ispred svečanog ulaza Gradske kuće. Nakon podizanja gradske zastave, u 10 sati, u Velikoj vijećnici Gradske kuće održaće se svečana sjednica Skupštine grada Subotice, na koju su, između ostalog, pozvani predsjednici Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine, Igor Mirović i Ištvan Pastor, gradski političari, vijećnici Skupštine grada , republički i pokrajinski zastupnici, kao i izaslanstva naših partnerskih gradova, konzulata Mađarske i Republike Hrvatske i predstavnici nacionalnih vijeća. Svečanu Sjednicu Skupštine grada, na kojoj će se uručiti diploma i plaketa zvanja "Počasni građanin" i diploma i plaketa priznanja "Pro urbe", svojim nastupom uljepšat operni pjevač iz Beograda, Oliver Njego, i Judita Baračkai, operna solistkinja iz Mađarske, čiji je nastup poklon bratskog grada Segedina.“, naveo je predsjednik skupštine grada Subozice Bunford.
Član Gradskog vijeća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović, naveo je da će se u okviru obilježavanja Dana grada po 23. put održati Memorijalni nogometni turnir "Stevan Ćele Vilotić", na kome će nastupiti šest reprezentacija, i da će se, u razdoblju od 1. do 5. rujna, na Olimpijskoj česmi u Subotici postaviti dvije nove ploče s imenima Davor Štefanek i Nikole Kalinića, osvajača zlatne i srebrne medalje ne tek minulim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.
U programu je i da Dom kulture Gračanica održi kazališnu predstavu "Školsko zvonce", 1. rujna, od 12 do 13 sati na maloj bini u centru grada, a 2. rujna, u 11 sati da u Općoj bolnici Subotica, gradonačelnik Bogdan Laban posjetiti bebe rođene na Dan grada i njihovim majkama uručiti prigodne poklone. U subotu, 3. rujna u Parku Rajhla Ferenca, od 21 do 23 časa, nastupiće će mladi subotički bendovi, a od 23 časa, u Ulici Matije Korvina, biće organizovan Oranž parti.

Powered by WordPress.