Mladi i kultura u Subotici

SUBOTICA U SRCU
Typography

Koliko kvalitetnih kulturnih događaja Subotica može ponuditi mladima?  

Jesu li mladi uopće zainteresirani što se tiče posjećivanja kulturnih događaja?
U Subotici se često priređuju likovne izložbe npr. u ,, Savremenoj galeriji “ i drugim institucijama, međutim ukoliko prisustvujete bilo kojoj od aktuelnih izložbi možete uočiti da su posjetitelji uglavnom starije dobi, a mlađe generacije se rijetko pojavljuju…
Znači li to da izložbe nisu dovoljno interesantne mladima ili novije generacije više preferiraju igrati igrice doma i time zadovoljiti svoju potrebu za vizualnom umjetnošću?
Jer moramo si priznati da je u današnje vrijeme tehnologija i digitalna umjetnost opasno zaprijetila zauzeti mjesto klasičnim umjetnostima kao što su slikarstvo, kiparstvo ili grafika.
Sve više mladih ukoliko žele da se bave likovnom umjetnošću izabrat će grafički dizajn, digitalno crtanje ilustracija ili čak i dizajn video igara, vjerujući da će im to donijeti veću zaradu. 
Ne smijemo zaboraviti bogatu tradiciju pravljenja slamarskih radova, bez koje bi kulturna tradicija u Subotici, Tavankutu i drugim mjestima bila siromašna. 
Mogli bi se zapitati hoće li ta tradicija, koju vrijedno održavaju starije osobe pasti u zaborav jednog dana i ostati nam samo sjećanja ili će i mlađe generacije pokušati da prave djela u toj tehnici?
Ukoliko ste ikada prisustvovali ,, Dužijanci “ , vjerojatno ste imali prilike uočiti ukrase od slame koji krase naše bandaše i bandašice, bez kojih ,, Dužijanca“ ne bi bila ista, proslava kraja žetve koja se u Subotici slavi više od 100 godina.
Međutim, nije likovna umjetnost jedina, tu je i glazba, kazalište i književnost…
Za razliku od činjenice da na likovne izložbe idu osobe starije dobi, možda mlade više interesira tradicionalna glazba, gdje se može veseliti uz zvuk tamburice, koja isto ima važnu ulogu u našoj tradiciji.
U Subotici postoje i radionice glume, kreativnog pisanja, a važno je napomenuti i slikarsku udrugu ,,CroArt“, gdje učestvuju i slikari amateri kao i akademski umjetnici, gdje je isto problem da jednostavno nema zainteresiranih mladih koji bi se učlanili u udruženje i bavili kreativnim radom. U okviru ove udruge, članovi – umjetnici, osim što slikaju, imaju priliku da putuju po raznim selima u Vojvodini, kao i u inostranstvo ( Hrvatska, Mađarska.. ) , da se druže i upoznaju sa drugim umjetnicima. 
Treba se zapitati kako aktivirati mlade da više učestvuju u kulturnim događanjima u Subotici i okolnim mjestima, jer kulturna tradicija postoji, samo je treba i njegovati i prenositi generacijama koje dolaze nakon nas. 
Maja Kovač
Foto: Grafika Maja Kovač