Potpisan ugovor o nastavku radova na rekonstrukciji zgrade Narodnog kazališta u Subotici

SUBOTICA U SRCU
Typography

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovali su 9. veljače, u Zelenoj dvorani Gradske kuće, potpisivanju Ugovora o javnoj nabavi izvođenja radova na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog kazališta u Subotici – VIII./2 faza, između Gradske uprave Grada Subotice i tvrtke „SMB gradnja“.  

 

U ime Gradske uprave Grada Subotice, te naručitelja, Ugovor je potpisala načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik, dok je u ime „SMB gradnje“, kao izvođača, ugovor potpisao direktor te tvrtke Predrag Petričević.

Gradonačelnik Bakić u tom je povodu izjavio da ukupna vrijednost radova za VIII./2 fazu iznosi nešto više od milijardu i 154 milijuna dinara.  
 
„Sredstva za ovu fazu osigurana su od Republike Srbije, preko Ministarstva kulture, u iznosu od 400 milijuna dinara, od Pokrajine, preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, u iznosu od 674 milijuna dinara, i Grada Subotice, u iznosu od 80 milijuna dinara. Za Grad Suboticu, sve njezine građane i mene kao gradonačelnika, ono što je veoma bitno jest da je ovaj posao dobila tvrtka ’SMB gradnja’, što je i najveće jamstvo da će taj posao biti urađen kvalitetno i u roku, zbog svih ozbiljnih referenci koje ta tvrtka ima u izvođenju građevinskih radova“, rekao je Bakić. 
Prema njegovim riječima, ovom fazom završit će se svi građevinsko–obrtnički i instalatorski radovi u svim blokovima zgrade, osim u koncertnoj dvorani, koja je sama po sebi zasebna cjelina i radit će se u sljedećoj, završnoj, devetoj fazi. 
„Završetkom osme kroz dva faze Narodno kazalište će na raspolaganju imati glavnu kazališnu dvoranu, komornu scenu, probne dvorane kao i sve potrebne prostore za rad glumaca, tehničke uprave i administracije“, naveo je gradonačelnik Bakić.
 On je izrazio zahvalnost Pokrajinskoj vladi i predsjedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću na velikoj pomoći koju proteklih godina pružaju Gradu Subotici, ne samo kada je riječ o financiranju radova na Narodnom kazalištu, već i za potporu koju pružaju u realizaciji projekata koji se odnose na prometnu infrastrukturu, ekologiju i sport, kao i u drugim područjima. 
„Na velikoj potpori zahvaljujem se i Vladi Srbije, koja je ovaj kapitalni projekt za Grad Suboticu proglasila i za projekt od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Zahvaljujem se i našem predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji nam je svojom mudrom i državničkom politikom mira, stabilnosti i ekonomskog napretka osigurao ovakvo ozračje i uvjete da planiramo, projektiramo i realiziramo. Predsjednik Vučić je u svim momentima pokazao koliko mu je bitan Grad Subotica i njegovi građani, kao i cjelokupna Srbija koju je podigao na noge i dalje je vodi putem ekonomskog napretka. Još jednom se svima zahvaljujem na nesebičnoj potpori, a zahvaljujem se i građanima Subotice na strpljenju, jer su postojali objektivni razlozi zbog kojih se produžila javna nabava za VIII./2 fazu radova“, naglasio je gradonačelnik Bakić. 
Predsjednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, rekao je, među ostalim, da će Subotica do kraja godine dobiti objekt koji će biti hram kulture i sjedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti i mjesto kojim ćemo se ponositi i gdje će umjetnici imati prostor i uvjete dostojne ovako velikog i uspješnog grada. 
„Uz brojne izazove i probleme možemo reći da ćemo biti naraštaj koji će završiti radove na rekonstrukciji Narodnog kazališta u Subotici, i da ćemo u ovoj godini Kazalište vratiti u funkciju. Iz želje da ubrzamo radove, Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju u ovoj posljednjoj fazi izdvojila novac u prošlogodišnjem rebalansu proračuna i ta odluka je ubrzala proceduru i dovela do plana da radove završimo ove godine. Uspjeli smo kao tim uz međusobnu koordinaciju osigurati sredstva da radovi počnu“, izjavio je Mirović.