28. festival europskog filma Palić

SUBOTICA U SRCU
Typography

Ove godine dvadeset i osmo izdanje Festivala europskog filma Palić održat će se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. srpnja na Paliću i u Subotici, u organizaciji  Otvorenog učilišta Subotica.  

Ove godine festival se održava na nekoliko lokacija, uključujući jedinstvenu Ljetnu pozornicu na Paliću, kao i kina Eurocinema, Abazija i Lifka. Na konferenciji za novinare povodom festivala proglašeni su dobitnici ovogodišnjih nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos europskoj kinematografiji - glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i redatelj Kristijan Pecold, dobitnik filma "Podzemni duh" nagrada Ada Solomon, kao i dvije natjecateljske selekcije - Glavni natjecateljski program i Paralele i sudari. Ove godine uvedena je posebna počasna nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji, koja će biti uručena slovenskoj glumici Mileni Zupančić.

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala europskog filma Palić čini 12 europskih filmova. Na programu će se naći film „Dnevnik iz Gvantanama” britanskog reditelja Kevina Mekdonalda sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster, “Plavi cvijet” hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, potom, tri filma koji su ove godine u glavnom takmičarskom programu Kanskog filmskog festivala: “Frens” Bruna Dumona, “Gripa Petrovljevih” Kirila Serbrenikova i “Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira koji ovim filmom zaokružuje “Oslo trilogiju”. Na programu su i “Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, “Prirodna svetlost” Deneša Nađa koji je ove godine dobio Srebrnog medveda na Berlinalu za najbolju režiju, “Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana i “Kopilot” nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed iz selekcije “Panorama” ovogodišnjeg Berlinala, “Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića koji na Paliću ima svetsku premijeru, “Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske, i “Vojvoda” britanskog reditelja Rodžera Mičela.

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” biće prikazani filmovi “Dečak” ruskog reditelja Vitalija Akimova, litvanski film “Đavo nema mira” u režiji Zefira Morelsa i Albana Mersijea, “U ogledalu” letonske reditelje Laile Pakalnine, “Furija” Petra Ristovskog, “Prolećna pesma” Natalije Avramović, “Suton” mađarskog reditelja Balinta Biroa, “Jaruga” mađarskog reditelja Krasnahorkaia Balaža, “Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, “Noćna smena” Reinisa Kalvinša iz Letonije, “Časovi nemačkog” bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova, “Unutrašnje ostrvo” Ru Hasanova iz Azerbejdžana, “Šta vidimo kad pogledamo u nebo” gruzijskog reditelja Aleksandra Koberidžea, “Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša, “Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić, “Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji, “Duhovi” turske rediteljke Azre Deniz Okjaj, i “Parket” ruskog reditelja Aleksandra Mindadzea.
 
Tijkom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.
Informirati se o 28. festivalu europskog filma možete na  https://www.palicfilmfestival.com
Powered by WordPress.