Neveni Mlinko priznanje „Dr. Ferenc Bodrogvári” za 2020. godinu

SUBOTICA U SRCU
Typography

Predsjednik Skupštine Grada Subotica dr. Bálint Pásztor  je 22. lipnja, na  svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće, uručio diplome i plakete priznanja „dr. Ferenc Bodrogvári“.  

Na prijedlog Povjerenstva za dodjelu zvanja i priznanja, Skupština Grada Subotice je na devetoj sjednici, održanoj 6. svibnja 2021. godine donijela odluku da se za istaknuto djelo i zapažena ostvarenja u 2020. godini priznanje „dr. Ferenc Bodrogvári“ dodijeli Korneliji Góli, dramaturginji, Szilárdu Patyiju, povjesničaru, i Neveni Mlinko, profesorici srpskog jezika i književnosti. Priznanje „dr. Ferenc Bodrogvári“ dodjeljuje se istaknutim kulturnim stvarateljima (ne starijim od 40 godina) u području književnosti, znanosti, likovne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti koji su svojim djelima i radnjama doprinijeli razvitku kulturnog života Grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Nevana Mlinko je dramatizirala i postavila predstavu „Avaške godine” prema istoimenom djelu Milovana Mikovića. U razdoblju od 2014. do 2016. godine vodila je Dječju dramsku sekciju te dramatizirala i režirala zapažene predstave „Velika tvornica riječi” prema slikovnici Agnes de Lestrade i „Neispavana ljepotica” prema priči Sanje Lovrenčić. Za HKC „Bunjevačko kolo“ vezuje je i manifestacija duhovnog i humanitarnog karaktera „Hollywin (svetost pobjeđuje)” u okviru koje je Nevena postavila i s dramskom trupom izvodila predstave o životima svete Terezije Avilske, Majke Terezije, svetog Dominika, svetog Antuna Padovanskog, roditelja Male Terezije. Jedan dio svoga angažmana ostvarila je u Hrvatskoj čitaonici i Američkom kutku Subotica. Za ovo priznanje predložio ju je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Powered by WordPress.