27. Festival europskog filma Palić

SUBOTICA U SRCU
Typography

Ovogodišnji, 27. Festival europskog filma Palić je održan od 12. do 18. rujna na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog sveučilišta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu Eurocinema i Art kinu Lifka u Subotici, kao i kinu Abazija na Paliću.  

Festivala europskog filma Palić, trenutno je jedan od najvažnijih događaja u Srbiji, jedan od najvažnijih filmskih festivala u regiji i jedan od rijetkih u svijetu sa 100% europskim sadržajem. 
Osnivač festivala je Grad Subotica, dok je izvršni producent Otvoreno sveučilište Subotica, a kao manifestaciju od nacionalnog značaja. Festival europskog filma Palić ima za cilj predstaviti najkvalitetnija ostvarenja suvremene europske kinematografije i njegovati tradiciju autorskog i umjetničkog filma kako bi doprinio kulturnom životu ne samo grada Subotice i Republike Srbije, već i cijele regije. 
Specifičnost programa, kao i autentični ambijent u kojem se odvija, pruža značajnu pozornost filmskim djelatnicima iz cijele Europe i publici iz cijele regije. 2017. godine Europsko festivalsko udruženje EFA dodijelilo je festivalu nagradu EFFE za jedan od najuzbudljivijih umjetničkih festivala u Europi za 2017./2018.
Ovogodišnja dobitnica nagrade Aleksandar Lifka, za izuzetan doprinos europskoj kinematografiji, u kategoriji inozemnih stvaralaca je mađarska redateljica Ildikó Enyedi, koja je za svoj posljednji film O tijelu i duši dobila jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu– Zlatnog medvjeda na Berlinalu. 
U kategoriji stvaralaca iz Srbije,  ovu godinu nagradu je dobila glumica Mirjana Karanović. Talijanska redateljica i montažerka Sara Fgaier dobitnica je nagrade Underground spirit koju festival dodjeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu izvan glavnih tokova industrije. 
 
 
Powered by WordPress.