Subotička Sinagoga je ponovno postala židovski hram

SUBOTICA U SRCU
Typography

Subotica, 7 svibnja- Svečanim unošenjem i postavljanjem židovske svete knjige Tore na svoje mjesto, subotička Sinagoga je ponovno postala židovski hram. Obnova sinagoge u Subotici trajala je više od četiri desetljeća i sada je postao ponovno svetište Židova.            

Nazočnima se obratio vrhovni rabin Srbije Isak Asiel koji je tom prilikom istaknuo značaj subotičke Sinagoge, kako za subotičane, tako i za sve Židove u Srbij. “Pretpostavimo da je ova Sinagoga jedna brižna židovska majka, koja je vodila računa o svojoj djeci desetljećima, a onda je od dubine bola zanijemila, jer ono što se dogodilo ovde četrdesetih godina prošlog stoljeća, bilo je nešto od čega se ona gotovo nikada više nije mogla oporaviti. Međutim, danas će srce ove brižne majke ponovo zalupati od sreće. Ona je jednostavno navikla da je ova zgrada pusta i da su zapravo tišina i praznina postali njeno uobičajeno stanje. Međutim, danas će se ponovo čuti glas pjesme - rekao je Isak Asiel, vrhovni rabin Srbije.
Predsjednik Židovske zajednice Mađarske András Hajzler prije unošenja svitaka Tore, govorio je o značaju obnove subotičke Sinagoge ispred hanukija, koju je poklonila Židovska zajednica Mađarske Sinagogi.
"Zahvaljujući naporima srpskog i mađarske Vlade uvjeren sam da će ova Sinagoga služiti ne samo židovskoj, već i srpskoj, mađarskoj i drugim zajednica u Subotici. Nadam se da će ona postati i simbol suživota", rekao je predsjednik Židovske zajednice Mađarske András Hajzler .
Židovska zajednica je predala Gradu Subotici ovaj velelepni objekat zbog toga što nije mogla sama da ga izdržava i praktično od tog trenutka je počela njena obnova, koja je trajala 40 godina, a intenzivirana je od 2005. godine. Sam završetak je divan trenutak u povijesti jevrejstva, jer se vraćamo veri, tradiciji i onome zbog čega je postojao ovaj hram.“, rekao je Sabadoš predsjednik Saveza židovskih općina Srbije.
U prepunoj Sinagogi prisutni su imali priliku da u svečanom program poslušaju nastup Hora kantora iz Jeruzalema s poznatim hebrejskim pjesmama.
 N.R.
Powered by WordPress.