Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Zemaljski život svete obitelji

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 280
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Piše: Marina Klara Gerbicz

Propovijedao je dugo, ozdravljao, činio razna čudesa, uskrsavao, plakao, bio žalostan. Bio je i ismijan, ogovaran, izdan i ostavljen od svojih najvjernijih prijatelja, bio je i usamljen. Molio je, postio, ponio sve naše grijehe, pobijedio zlo te ponovo Oživio   

 

Zemaljski život, naš život satkan je usponima i padovima, tamom i svijetlom, tugom i srećom, težinom i lakoćom, trpljenjem i opuštanjem, patnjom i radošću, suzama i osmijehom, dobrotom i zlom, ljepotom i ružnoćom, trnjem i cvijećem, vrhom i dnom, smrću i životom kako za nas sve tako isto i za svetu obitelj, prezlatne moje dušice, nebeski pripadnici, borbeni takmičari ove naše finalne utrke, putnici kroz vrijeme, pašnjački žitelji, zemaljska družino, premile moje sestre i braćo, čitatelji i čitateljke. 

Jer je i Sveta Obitelj živjela također na Zemlji baš kao i mi što živimo, i ako su Oni bili nadasve „Super ljudi”, Sveti ljudi - Božanstva pa tek onda i Zemljani. Ipak unatoč tim Svojim božanskim karakteristikama, božanskoj naravi i svetosti, živjeli su isto kao i mi ovaj naš zemaljski život sa svim njegovim odlikama, manama i vrlinama i prije svega sa Svojim osjetilima, ali bez grijeha po čemu se uveliko od nas i razlikuju. Njima grijeh nije mogao ovladati, bili su od njega izuzeti, imuni, sveti. Živjeli su na izgled kao i mi posve uobičajeno u svom vremenu, ali zapravo ipak krajnje neuobičajeno obzirom na tu Njihovu Božansku crtu. Njihova trošna, malena kućica koja je poslije odletjela, bila je sigurno vrlo skromna i jednostavna, ali sasvim posebna i mirisna sa vrtom prepunim cvijeća, ružama koje je Marija puno voljela i njegovala, i sa stolarskom radionicom u kojoj je sveti Josip zahtjevno, stručno i spretno izrađivao kvalitetne stvari pošteno ih cijeneći, u kojoj je obučavao i Svoga Isusa. 

Sveti Josip je bio vrijedan, marljiv i brižan

Sveti Josip je bio doista vrijedan, marljiv i brižan Zaručnik i Otac koji je nesebično uvijek skrbio o potrebama Svoje Obitelji naravno u skladu sa Božjom voljom i naumom. Bio je istina na početku malo zbunjen po pitanju Marijinog bezgrešnog začeća, ali odmah i razuvjeren u snu od strane anđela. Bio je možda pomalo i uplašen naglim bježanjem i rođenjem Sina u štalici, ali ipak odan Božjoj veličini i do konca u poniznosti ustrajan. Sveta Marija je uredno održavala domaćinstvo, sigurno je kao i mi pravila i kruščiće, kuhala zelje, sadila cvijeće, i šivala  poklanjajući to potrebitima i tako ih uveseljavala. Sigurno se radovala sitnicama, i odlazila na tržnicu zajedno sa Josipom i Isusom, družila se te stalno molila. Bila je Prelijepa Zaručnica i Majka kako iznutra tako i izvana. Možda se samo na tren bila malo smela kada Ju je posjetio anđeo i rekao da će bezgrešno začeti no to je bio samo taj tren, jer je već u slijedećem ponizno prihvatila tu Božju Istinu. Marija je bila pomalo tužna, bolna, uplakana, ali i snažna i vjerna te ponosna i radosna što Joj je iskazana tolika milost da je mogla držati bebicu Isusa i skrbiti se o Njemu za života. Bila je uplašena dok je tražila Svoga Sina, pomagala je i veselila se zbog rođakinjinog poroda, bila je i bolna zbog Josipove smrti i mučenja, raspeća na križu i smrti Isusa. Mariji nije bilo nimalo lako, ali je ipak unatoč svemu ostala vjerna, ustrajna i ponizna prema Svome Bogu. 

U svemu su vidjeli Božju ljepotu 

Isus je sigurno doma učio pisati baš kao što su i nas učili roditelji, i igrao se sam sa Svojim drvenim igračkama koje Mu je pažljivo izrađivao Sveti Josip, ali i sa drugom djecom baš kao i mi. Dijelio je hranu onima koji je nisu imali, trčao je i padao, tješio bolesne i sjedio vjerujem sa Svojom Majkom i Ocem pričajući Im o Božanskim istinama koje oni ponekad možda i nisu mogli u potpunosti razumjeti. Propovijedao je dugo, ozdravljao, činio razna čudesa, uskrsavao, plakao, bio žalostan. Bio je i ismijan, ogovaran, izdan i ostavljen od svojih najvjernijih prijatelja, bio je i usamljen. Molio je, postio, ponio sve naše grijehe, pobijedio zlo te ponovo Oživio. Dakle, sveta obitelj je imala jako buran život, ali su uprkos uzburkanom vjetru bili i ostali postojani i mirni. Provodili su rado zajedno to blaženo vrijeme koje su imali, u skladu, harmoniji, jedinstvu, dragosti, nježnosti pa sigurno i u šalama.

 U svemu su vidjeli Božju ljepotu i iz Njih je isijavala neobična svjetlost. Imali su nevjerojatne tjeskobe i patnje, ali su ostali vjerni, odani, predani i skrušeni prema Svome Bogu. Nadali su se i čvrsto vjerovali, živjeli u ljubavi prema svima unatoč Svojoj muci. Bili su prava sveta obitelj koja je nama zato primjer za življenje. Primjer su nam dobrote, spokoja, vjere, nade, ufanja, ljubavi, opraštanja, nesebičnosti, pomaganja, poštenja, pravednosti, odgovornosti, istine, pravog puta. Primjer su nam odanosti, poniznosti, postojanosti, jednostavnosti, skromnosti, razumijevanja, staloženosti, strpljivosti, hrabrosti, čistoće, nevinosti, svjetlosti, savršenosti i svetosti. Stoga, neka nam Taj Primjer posluži na poboljšanje nas koji jesmo i koji ćemo sutra biti. Potrudimo se biti sveti i imati svoju svetu obitelj. Želim vam svako dobro od srca i zagovor Svete Obitelji. Želim da uspijemo u postizanju raja gdje ćemo tamo daleko zajedno sa Njima sjediti za istim stolom i piti Svetu kavu uz koju će nam Oni pričati po istančanoj Istini u detalje ovu Svoju zemaljsku priču. Božji blagoslov! Mir vama! Hvaljeni Isus i Marija!

 

0

Comments