Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Godina Božjeg milosrđa

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 718
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

 

Milosrđe je zapravo korijen iz kojeg klijaju sva dobra djela, kojeg trebamo redovno zalijevati puštajući da naraste i sazrije kako bi mogli na kraju ubrati najslađi plod i pobijediti na natjecanju za izbor najljepšeg voća

 

 

Na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina, 8. 12. 2015. godine papa Franjo je otvorio Sveta vrata bazilike sv. Petra u Vatikanu čime je označio početak Godine Božjega Milosrđa koja će trajati do 20. 11. 2016. godine, do blagdana Krista Kralja. 

I nije li upravo to izrazito podudarna simbolika, dragi čitatelji, da tako milosna i posebno nam darovana ova Sveta Godina započinje sa milom nam Kraljicom (Bezgrešna), a završava sa Kraljem (Krist Kralj)?! Kraljica i Kralj su od presudnog značaja za sve nas, jer naime po Njoj, po našoj Presvetoj Kraljici je i započeo ovaj naš osvijetljeni milosni hod u nadi, kroz ovu prostranu livadu obraslu korovom koji nas vodi do zlatnoga Dvorca gdje na okićenom, blještavom prijestolju kraljuje On, naš Kralj, naš Spasitelj i Otkupitelj, naše Božansko Milorsrđe. 

A zašto je baš sada proglašena ova izvanredna Sveta Godina? 

Proglašena je jer je ovo doba velikih previranja, turbuletnih i drastičnih promjena u kojem je potrebno snažnije prisustvo vidljivih očitovanja Božje ljubavi i blizine. Crkva je ovaj trenutak tako jako i trebala tu osjetnu dragocjenost, jer je ovo uistinu vapijuće i preuzburkano vrijeme u kojem nemirne oluje sve jače bjesne i ni na tren ne prestaju.

Stoga i jeste bit ovog jubileja upravo ta milost i oprost grijeha koje nam Bog samilosno udjeljuje, kao i milosrđe koje smo mi dužni pružati svima koji su u potrebi, biti „Milosrdni poput Oca“. 

Milosrđe je cilj kojeg svakodnevno svojim življenjem trebamo ostvarivati uz žrtvu i napor koji su prijeko potrebni za postizanje vrijednog trofeja. Dužni smo u ovoj godini obratiti svoje srce, pomesti dobro prašinu iz svog stana koja je već tako dugo nataložena i razbacana na sve strane. Dužni smo staviti Boga na prvo mjesto koje Mu beskompromisno i pripada, i to u svim radnjama svog životnog filma, a ne samo u pojedinim ili pak u reklamama. Trebamo biti što efikasniji i pouzdaniji svjedoci Evanđelja, uvjereniji Kristovi sljedbenici koji hodočaste i blagonaklono čine duhovna i tjelesna djela milosrđa. Milosrđe je neophodno, temelj je vjerskog života, i prirodni izvor snage koji nas podstiče za novi život. Milosrđe je zapravo korijen iz kojeg klijaju sva dobra djela, kojeg trebamo redovno zalijevati puštajući da naraste i sazrije kako bi mogli na kraju ubrati najslađi plod i pobijediti na natjecanju za izbor najljepšeg voća. 

Opširnije u tiskanom izdanju i pdf izdanjuU 33 broju mjesečnika Hrvatskih novina  strana 4

0

Comments