Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Bože, hvala ti

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1585
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

 

To je najmanje što možete učiniti kako bi Mu dali do znanja da Ga volite, da vam je stalo i da ste Mu upotpunosti na svemu zahvalni, na svakom danu i na svakoj noći. I sasvim sigurno ćete biti svjedoci kiše milosti po Predragocjenoj Krvi Kristovoj koja će vas obasuti, jer ćete svojom zahvalnošću otvoriti put k Svjetlosti   

 

               

      

“Bože, hvala Ti što vjera u život, što nada u sutra Tobom je vođena”, “Hvala Tebi Bože za dušu ispod kože, hvala Ti za tren što pružio si nama nestala je tama, evo noćas biti ću svet, Bože uberi me k’o cvijet” ili…, postoji naime toliko pjesama poput ovih kojima je opjevana naša zahvalnost Gospodinu za sva Njegova dobroćinstva, ali dragi moji, bilo pjevali, pisali ili pak govorili, naša zahvalnost uistinu prije svega, mora dolaziti iskreno iz srca, što složiti ćete se sa mnom, uvijek i nije tako lako obzirom na našu ljudsku ćud. 

Riječ “hvala” izgledno tako mala, ali zapravo je veoma velika i od posebnog je značaja, jer su u njoj sadržana sva naša najdublja osjećanja poput privrženosti, prihvatanja, poniznosti, predanosti odnosno najkraće rečeno zahvalnosti koja dotiče i našu sebičnu stranu pa i naše slabosti te ju je zato ponekad tako teško i prepoznati, a pogotovo izgovoriti. Ponekad je teško suzbiti tu našu osebujnost i spoznati da zapravo sve dolazi od Njega po Njegovoj Milosti, da je On Taj nepresušni Izvor blagoslova, da u svemu ima glavnu riječ i to za naše dobro, i da Mu prema tome i trebamo biti zahvalni, za sve one zadovoljne životne situacije, a osobito za one na koje nismo imali utjecaja i koje su po nekim našim mjerilima bile loše za nas, protivile se nekim našim željama, htjenjima i zamislima. 

Dužni smo Mu!

Teško je shvatiti da i trpljenja i nevolje kriju u sebi čar koja može biti za našu osobnu izgradnju, spas duše kao i duša drugih. Možda nam se prividno i čini da su u biti zaslužne zapravo naše ljudske moći, recimo ljekar za neko izliječenje, majstor za popravku, učitelj za znanje, sportista za sportska postignuća, poljoprivrednik za plodove, no u svemu tome, kroz sve te ljude naime u konačnici djeluje i Božija supstanca koja ima vlast nad svim, i nad dobrim ali i nad zlim. On je Taj koji sve uzdržava, uskraćuje i dopušta, koji svim upravlja po Svojoj Svetoj Volji i Kome je sve podložno. I po Svojoj Moći, ali u ime Ljubavi nam je i dao sve; ovu Zemlju i sve na njoj, život, karizme, presveta otajstva, Svoga Sina po kojem se spašavamo, Život poslije života, ma apsolutno sve i mi se još usuđujemo biti nezahvalni?! Briše nam suze, tješi nas, u nevoljama nam pomaže, ozdravlja nas, pridiže kad padnemo, oprašta kad griješimo, čini čudesa, daruje nam osmjeh, a mi nezahvalni?! Pročišćuje nas u trpljenjima, daje nadu, novu šansu za početak, a mi, mi opet nezahvalni?! E pa toplo se nadam dragi narode da nismo, jer nezahvalnost proizlazi samo iz slijepoće, mlakosti i okorjelog srca što bi bilo strašno stanje našeg duha koje uopće nesluži na čast. A ako slučajno i jesmo, nadam se da ćemo to što prije spoznati i postati zahvalni iz razloga što je On uistinu zaslužan za sve; za ljude oko nas, za pticin let, cvijet koji miriše, vodu koja teče, ma za sve (naravno ne i za naše grijehe i za zlo koje nas pri tome snalazi i za koje smo se dobrovoljno opredjelili), i stoga smo Mu se dužni i zahvaliti, ali iskreno iz srca. Dužni smo Mu reći; hvala Ti Dobri Oče, Sine i Duše Sveti, hvala. I to nije nimalo neznatno sestre i braćo, nego dapače vrlo značajno ukoliko smo doista spoznali Istinu po kojoj živimo. 

Opširnije u Hrvatskim novinama broj 38  u tiskanom i pdf izdanju strana 5

0

Comments