Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Biti čovjek, biti vjernik

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1639
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

U 24 broju mjesečnika Hrvatske novine 

Piše: Marina Klara Gerbicz

Teško je u ovom uzburkanom vremenu, prepunom zapreka i spletki, u kojem se dobrota i poštenje cijene skoro samo u priči, i gdje su sve vrijednosti opale ili su pak svedene na marginu, sačuvati sebe

Sačuvati sebe i vjeru

Koliko god nekome zvučalo kontradiktorno i nemoguće danas, u 21. stoljeću, u ovom suvremenom vremenu procvata znanosti i tehnologije i svih vidova ljudske aktivnosti u svim oblastima djelovanja, zlo nam se na sve moguće načine servira u vidu raznih ukrasnih vrećica ispunjenih najljepšim slatkišima, koje nas svojim slatkim šarmom i sočnim okusom primamljivo na probu zavodi, uistinu je težak i jako zahtjevan zadatak biti i ostati čovjek, biti i ostati vjernik.

Zavodeći nas propagandom, na dohvat ruke zlo nam pruža svakovrsne dražesne čari koje su štetne i pogubne, jer je vrhovnik ovoga svijeta sotona, koji svojim maznim, umilnim, hvalospjevnim i prevarnim jezikom, koristeći razne metode, kao ričući lav redovno obilazi ljudske duše žudno nastojeći da ih zarobi i uništi, odvodeći ih u vatrenu baraku odakle nema izlaza. Doista je teško u ovom uzburkanom i olujnom vremenu, prepunom zapreka i spletki, u kojem se dobrota i poštenje cijene skoro samo u priči, i gdje su sve vrijednosti opale ili su pak svedene na marginu, sačuvati sebe i svoju vjeru. I mnoge duše u tom izazovu pod teretom i prevelikim pritiskom, svjetovnim iluzijama popuste i prepuste se ispraznom i kratkom ovozemaljskom uživanju, stavljajući lažne maske, ističući kao najbitniji motiv življenja konformizam i materijalizam, povrijeđujući sebe i druge, živeći beskrupulozno, nečedno, nemoralno, vođeni idejama da sve što ne valja valja, a što valja da je čudno i nepoželjno, odavajući se melankoliji, svakojako griješeći, ma u biti prepuštajući se nečovječnosti i životu bez Boga, nevjeri. I time zapravo odabirući široki i lakši put sačinjen od zla u obliku čokoladnih omota i šarenih kutijica sa pregršt gumenih bombona koji na koncu vodi u propast, umjesto uskog i teškog puta protkanog slanim dobrom i gorkom istinom, koji se na kraju pretvara u predivnu slatkost ugodnu nepcu, koji vodi u vječnost. Jer ne može se služiti dvojici gospodara, samo je jedan ispravan a to je put onaj kojim kroči čovjek vjernik protkan osobinama ljudskosti u sebi, a ne put kojim ide čovjek ne vjernik i u njemu nečovječnost. Zato je Bog i dao ljudima tako neprocjenjiv dar preko kojeg se jedino i možemo spasiti, a to je vjera u kojoj je sadržana i karakterna ljudskost. Bez vjere se ne možemo spasiti, to je i temeljna istina Svetog pisma. Stoga nas Bog uporno na razne načine poziva, ohrabruje, otvara Svoje nebo da bi uzeli iz Njegove zlatne riznice taj veličanstveni poklon. No, čovjek kao slobodno tjelesno i duhovno biće sam odlučuje hoće li taj dar uzeti ili odbaciti prijanjajući uz zlo.

Isplati se boriti i nadići zlo

Gospodin u ljudsko srce ne ulazi na silu, zato je potrebno od čovjeka veliko povjerenje i hrabrost kako bi izišao iz svoje špilje, iz svog ograničenog i malog svijeta i zaronio u Božji svijet, napustio starog čovjeka, promjenio svoj svjetonazor, obratio se, dopustio da ga Božja ljubav zahvati i preobrazi, da Ga prihvati u svom životu kao Izvor iz kojeg će crpsti Živu vodu te obukao novog čovjeka moralnog, odgovornog, savjesnog sa svim vrlinama i krenuo putem svetosti i spasenja. Kako kaže sv. Augustin „Duša se hrani onim što je veseli, a nju najviše veseli druženje s Bogom. A radost duha se prenosi na tijelo, nutrina na vanjštinu i to je savršeni sklad koji kao takav jedino ispravno funkcionira“. „Vjeruj da bi razumio, razumi da bi vjerovao.“ (sv. Augustin)

Braćo i sestre, i ako nas Otac laži svakodnevno tlači i šiba, i ako nam se čini da se danas dobrota, iskrenost i poštenje gazi i omalovažava, i ako je teško biti pošten u ovom nepoštenom svijetu kojim smo okruženi, isplati se boriti i nadići zlo, jer to donosi konačnu pobjedu, život vječni koji se sa svjetovnim ne može ni porediti. Jer naime „Što koristi čovjeku ako dobije sav svijet, a izgubi život“. (Mt 16, 26)

Stoga, budite ljudi, budite vjernici. Želim vam uspjeh i obilje Božjeg blagoslova, amen!

„Od svih čuda ništa nije čudesnije od čovjeka.“ (Sofoklo)

0

Comments